BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb az új szerződés, de a tavaly májusit meghaladó a teljesítmény

A tavaly májusinál számottevően jobb, pontosan 7,2 százalékkal nőtt, de az áprilisitól elmaradt az építőipari termelés mutatója. 2024 első öt hónapjában azonban még így is 6,1 százalékra hízott az éves szintű plusz. Az új szerződésállomány volumene májusban is elmaradt az előző évitől, de összességében még meghaladja a tavaly májusit. Friss adatokat közölt ma a KSH.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene 2024 májusában – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

LANG5001
Az építőipari termelés volumene 6,1 százalékkal nőtt 2024 első öt hónapjában / Fotó: Lang Róbert 

Az áprilisi kiugró növekedés után szolidabban alakultak a mutatók, az építményfőcsoportok közül 

  • az épületek építésének termelése 11,2, 
  • az egyéb építményeké 1,1 százalékkal bővült. 

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8 százalékkal kisebb volt az áprilisinál.

Éves szinten nőtt a termelés

2024 májusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 11,2, az egyéb építményeké 1,1 százalékkal.
Az építőipari ágazatok közül 

  • az épületek építésében 12,5 százalékkal nagyobb, 
  • az egyéb építmények építésében 12,4 százalékkal kisebb volt a termelés volumene.
  • A speciális szaképítés, a legnagyobb súlyú ágazat termelése 14,8 százalékkal nőtt. 

Kevesebb az új szerződés

A megkötött új szerződések volumene 1,3 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké  5,0 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké  9,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 6,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,5, az egyéb építményekre vonatkozóké 9,3 százalékkal emelkedett.

Az építőipari termelés volumene 6,1 százalékkal nőtt 2024 első öt hónapjában

 az előző év azonos időszakához képest, ami az első négy havi 5,7 százalékos bővülést meghaladó eredmény. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.