BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebbet adunk el külföldön és kevesebbet is veszünk

Az előző hónaphoz viszonyítva májusban 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 5,0, az importoldalon 0,2 százalékkal csökkent. Az export euróban számított értéke 2024. májusban 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 73 millió euróval romlott az előző év májusához képest, de vastagon pozitív maradt – ami a forint árfolyamát tekintve jó hír –: 1,146 milliárd euró az év ötödik hónapjában, öt hónap alatt pedig több mint 6,7 milliárd. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 5,0, az importoldalon 0,2 százalékkal csökkent – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

külkereskedelem
A termék-külkereskedelmi egyenleg 73 millió euróval romlott az előző évihez képest / Fotó: AFP

A kivitel értéke 2024. májusban 11,9 milliárd eurót, azaz 4618 milliárd forintot, a behozatalé 10,8 milliárd eurót, vagyis 4174 milliárd forintot tett ki. 

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,1 milliárd euró, tehát 444 milliárd forint volt. 

A statisztikai hivatal szerint a kivitel 76, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le. Az export euróban számított értéke az egy évvel korábbihoz képest 2024. májusban 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal csökkent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.