BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, RobertTata, 2024. február 9.
Katonák Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter látogatásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. február 9-én.
MTI/Bodnár BoglárkaTata, 2024. február 9.Katonák Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter látogatásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. február 9-én.MTI/Bodnár Boglárka

Új, állami felelőst kapott a védelmi ipari holdingcég

Mostantól 2026 végéig a nemzetgazdasági miniszter az N7 Holding állami tulajdonosi joggyakorlója. Az N7 a védelmi ipari gazdasági társaságok egységes irányítására, és az azokban rejlő szinergiák jobb kihasználására jött létre.

Bekerült az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. azon vállalatok közé, amelyeknek állami tulajdonosi joggyakorlója 2026. december 31-ig a nemzetgazdasági miniszter.

N7
Változott az N7 tulajdonosi joggyakorlója / Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

E társaságok közé az N7-en kívül öt másik állami vállalat tartozik:

  • a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.,
  • a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.,
  • az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.,
  • a Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt., valamint
  • a Debrecen International Airport Kft.

Utóbbi 2024. július 2. óta tartozik e körbe, míg az előtte felsoroltak 2022 májusa óta. 

Védelmi ipari cégek sorát fogja össze az N7

Az N7-et a magyar állam az Innovációs és Technológiai Minisztérium bevonásával 2021-ben alapította Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. néven. Még 2022 májusában került a Honvédelmi Minisztérium ellenőrzése alá, ekkor kapta az N7 nevet. Az általa közzétett információk szerint a védelmi ipari gazdasági társaságok egységes irányítására, és az azokban rejlő szinergiák jobb kihasználására jött létre.

  • Az N7 részt vesz a védelmi ipari stratégia végrehajtásában, a magyar hadierő-modernizáció fejlesztésében,
  • tevékenysége a vagyonkezelés, valamint védelmi ipari projektek és fejlesztések menedzselése.
  • A védelmi ipari stratégia megvalósításában partnerségi megállapodások megkötésével és az azok teljesítésével vesz részt.
  • Fő feladatai a vegyesvállalati megállapodások megkötése, az abban foglalt magyar vállalások teljesítése;
  • megkötött vegyesvállalati megállapodások előrehaladásának monitorozása;
  • a projektekben résztvevő hazai társaságok szoros felügyelete, ingatlanszerzések és a vállalt ingatlanfejlesztések koordinálása, végrehajtása.  

Érkezett a menedzsmentdíj 

Az N7 Holding 2023-as árbevétele 223 millió forint volt, adózott eredménye 789 millió forint. Miközben üzemi szinten meglehetősen rosszul teljesített, 3,4 milliárd veszteséget szenvedett el, befolyt a céghez 8 milliárd forint osztalék kapcsolt vállalkozásból (a legjelentősebb tétel a HungaroControl Zrt-től) és 0,6 milliárd forint kamat is. 

A 223 milliárd árbevétel döntő részét tíz védelmi ipari vállalattól menedzsmentdíjként kapta, de befolyt egy cégtől projektmenedzsment díj, egy másiktól pedig felhasználási jogért járó pénz.

 

  

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.