BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kékszalag

Vitorlázás: nem csak a felső tízezer sportja – már visszaszámol a Kékszalag

A vitorlázás a Négy évszakos Balaton koncepció egyik fontos eleme lehet a jövőben, ezért is övezi kiemelt figyelem a tó környékén üzemelő vitorlástanfolyamokat, a gyerektáborok mellett egyre nagyobb számban induló felnőtt képzéseket is. A július 18-án rajtoló Kékszalag tókerülő verseny kapcsán a Balatoni Turizmus Szövetség körüljárta a táborok árát. Hangsúlyozzák: a vitorlázás nem a felső tízezer sportja, és nem csak gyerekkorban lehet elkezdeni, sőt.

A vitorlázás a Négy évszakos Balaton koncepció egyik fontos eleme lehet a jövőben a Balatoni Turizmus Szövetség szerint. 

vitorlázás
Idén július 18-án indul Európa legnagyobb tókerülő vitorlás versenye / Fotó: Kékszalag / AFP

Nagyon fontosak a kiemelkedően sok érdeklődőt vonzó, a héten elstartoló Kékszalag verseny mellett a vitorlástanfolyamok is. Ezek ugyanis segítenek abban, hogy meglegyen az a fajta utánpótlás a turizmusban, amelynek köszönhetően nem csak a nyári melegben, de a hűvösebb, szelesebb időszakban is egyre többen látogathatnak el a Balatonra. Újabban már szilveszterkor és farsangkor is szerveznek a tavon regattákat, amelyek számottevően hozzájárulnak a turizmus bevételeihez – mondta Fekete Tamás, a szövetség alelnöke.

Mennyibe kerül a vitorlástanfolyam?

Átlagosan napi húsz-huszonötezer forintba kerül étkezéssel egy nyári vitorlástanfolyam, a vakáció idején nagyon sok gyermeket íratnak be ilyen táborokba. Őket elkísérik a szülők is, 

a családok így 7-10 napot is eltöltenek együtt a Balatonnál vitorlázva.

A vitorlásoktatás gyakorlatilag a  jövő visszajáró vendégeit biztosítja a régiónak, méghozzá olyan több évszakos aktív turistákat, akik nem csak nyáron, de a vitorlázásra alkalmasabb őszi és tavaszi időszakban is ellátogatnak majd a Balatonra. 

230706_kma (5)
Egyre népszerűbbek a felnőtteknek szóló vitorlás tanfolyamok / Fotó: Koncz Márton / Nemzeti Sport

A képzések piacán egyre népszerűbbek a felnőtteknek szóló, játékos oktatási formák is, sőt, ma már családi tanfolyamokat is tartanak, ahol a gyerekek és a szülők együtt sajátíthatják el a vitorlázás alapjait. Neves magyar vitorlázók és oktatók úgy vélik, hogy a vitorlás tanfolyamoknak számos hasznuk lehet majd  az iskolában is, hiszen ez a sport sok készséget fejleszt.

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés e sport iránt, ez a többnapos fesztivállal kísért Kékszalag versenyek idején is látható, amikor nem csak a tavon jelenik meg több száz hajó, de a szárazföldön is megtelnek a panorámával rendelkező kávézók és borászatok. 

Az idén július 18-án rajtoló verseny, Európa legnagyobb tókerülő viadala, az 56. Kékszalag Raiffesien Nagydíj eseményeit több ezer ember a partról követi. Ez a pluszforgalom megjelenik a szolgáltatók, vendéglátó egységek és szállodák bevételeiben is összegezte a Balatoni Turizmus Szövetség.

Nem csak a felső tízezer sportja 

A vitorlázás a felső tízezer sportja, szokták mondni, de Stricz Tamás, a Második Hullám Vitorlás Iskola vezetője szerint ez csupán egy sztereotípia.

Siófokon például már 25 ezer forintért is lehet bérelni egy kisebb hajót, amihez még jogosítvány sem kell. 

Ha ennek költségeit szétosztják a barátok, többtagú családok, akkor fejenként 8-10 ezer forintból is maradandó élményben lehet részük, és ebből is látható, hogy nem elérhetetlen és nem megfizethetetlen a balatoni vitorlázás. 

Hasonló a helyzet a családi vitorlásképzéseknél is. Van olyan csopaki vitorlástanfolyam, amelyen napi 23,5 ezer forintos áron lehet részt venni. Ennyi pénzt sokan a strandi büfékben is elköltenek, de szerencsére 

egyre többen jönnek rá arra, hogy az egészséges életmód, a sport sokkal többet ér, mint napi három-négy lángos és négy-öt sör ára.

Budapest, 2020. július 6.A Vitorlázó Gyermekekért Egysület általános iskolás korú gyerekeknek tart sportvitorlázás-oktatást vakáció idején is a Lágymányosi-öböl vízén.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Országosan 89 vitorlás iskola működik / Fotó: Jászai Csaba / MTI

Stricz Tamás szerint nem csak megfizethető, de manapság már jóval több ember számára elérhető sport a vitorlázás. Korábban kikötőből és klubból is kevesebb volt, és azok is zártabbak voltak. 

Már tavaly több mint 9,5 ezer kikötői hajóhellyel indult a főszezon, több mint félszáz kikötőben lehet vitorlással és több mint száz helyen horgászcsónakokkal és egyéb kisebb vízi járművekkel kikötni erről Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára beszélt korábban a Világgazdaságnak.

A fejlődés szemmel látható ezen a téren

„Amikor én kezdtem, 11 vitorlásiskola működött, ma országosan 89-et jegyeznek, és ez a növekedés az utóbbi egy-két évtizedben történt” – mondja a Második Hullám Vitorlás Iskola vezetője. Stircz Tamás összegzése szerint

a Balaton mellett is sok-sok tábor működik nyáron, 

például

  • a fűzfői vitorlás klubok,
  •  az ötszörös világbajnok Litkey Farkas által vezetett kenesei vitorlástábor is, 
  • Almádiban a Penge Egyesület Sabján Annamária vezetésével,
  • és számos gyerektábor üzemel Alsóörsön, Csopakon, Füreden, Tihanyban, Siófokon, Földváron és Fonyódon is.

 Az északi part további része kicsit kiesik, de Keszthelyt és Révfülöpöt nem szabad elfelejteni, ahol szintén van gyerektábor. 

Csak Alsóörsön egyetlen nyáron, a tízhetes szezon alatt 300 gyerek kóstol bele vagy tanulja meg ezt a sportot, 

de a csopaki, felnőtt- és családi képzésekre is egyre többen iratkoznak be derül ki a helyi turisztikai szövetség körképéből.

Vitorlát bont a balatoni főszezon: körbehajózható lehet a tó, akár bérelt járművekkel is 

Több száz férőhellyel nő a balatoni kikötők kapacitása a frissen átadott és folyamatban lévő fejlesztések révén, így a kínálat jó időre utoléri a keresletet, ami az elmúlt hat-nyolc évben jócskán megugrott a kisebb tavaknál is. Már legalább 30-35 ezren vitorláznak hazánkban aktívan, csak a Balatonra évente 100-150 nagyobb hajó érkezik emiatt, a hajózás komoly turisztikai vonzerő. Stratégiai cél, hogy a tó körbehajózhatóvá váljon.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.