BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Albérletárak kutyával, avagy milyen az állatbarát kínálat és kereslet

Ma már minden második magyar család tart kutyát, a hárommillió hazai eb többsége vidéken, illetve kertes házban él. Jelentősen megnőtt az elmúlt pár évben a különböző házi kedvencekkel kiadó lakást keresők száma is, sokakat érdeklő kérdés, hogy milyenek az albérlet árak kutyával. Nincsenek könnyű helyzetben a kisállattal költöző bérlők, akik szűkebb kínálattal és több havi kaucióról szóló elvárásokkal találkoznak.

Az albérlet keresés kutyával, macskával sosem volt egyszerű feladat, de a járványidőszak óta tovább romlottak a kisállattal költöző bérlők lehetőségei az ingatlanpiaci szakértők tapasztalatai szerint.

albérlet árak kutyával
Albérletárak kutyával: többet kérnek az állattal költöző bérlőktől? / Fotó: Shutterstock

Miért nehezebb albérletet találni kutyával a nagyobb városokban?

A fővárosi bérleti piacon eddig is nehéz helyzetben voltak a kisállattal költöző bérlők. A pandémia idején megugrott a kutyás és macskás háztartások száma, viszont a járvány után számos lakástulajdonos nyargalt át a hosszú távú bérbeadásról a rövid távú bérleti piacra, amelynek hatásaként jelentősen javult a bérlemények minősége. 

A rosszabb állapotú albérletek aránya csökkent, a régi bútorokkal berendezett lakásokat felváltották a modernebb, magasabb minőséget képviselő ingatlanok. 

Az ilyen, felújított, jó minőségű albérletek esetében az esetleges károk miatt már kevésbé hajlanak a tulajdonosok arra, hogy kisállattal költöző bérlőt válasszanak, 

ráadásul az erős keresletnek köszönhetően a bérleményt kínálók könnyedén válogathatnak is a bérlőjelöltek közül – összegezte a helyzetet Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Albérletárak kutyával: Ennyivel kerülhet többe, ha kisállattal bérlünk lakást

Sok esetben a tulajdonosok nem kifejezetten az állatot ellenzik, sokkal inkább a gazda gondosságában nem bíznak feltétlenül. 

Tapasztalatok alapján, ha 10 állattal költöző bérlőt vizsgálunk, akkor 8 esetben vagy a gazdi állattartási gondossága, vagy maga a kutya, macska neveletlensége miatt kárt szenvedhetnek a tulajdonosok. 

Ha a bérbeadók mégis beleegyeznek a kisállat tartásába, akkor 

szinte kivétel nélkül a szokásos kettő helyett három havi kauciót kérnek a bérlőtől.

Az árak tekintetében nem feltétlenül jelentkezik különbség, a fővárosi átlagos bérleti díj esetükben is 250-260 ezer forint. Persze olyan is előfordulhat, – ha anyagilag megteheti a bérlőjelölt – hogy rálicitál a meghirdetett bérleti díjra, így ösztönözve a bérbeadót, hogy a kisállat ellenére is őt válassza.

Hogy találjunk kutyabarát albérletet?

Az ingatlanpiaci szakemberek szerint az állattal költöző bérlőknek  érdemesebb lehet bútorozatlan lakást keresni, és saját bútorokkal berendezni az albérletet. Így kevesebb bosszúság érheti bérbeadót, hiszen a berendezésben okozott esetleges kár nem őket éri, hanem a bérlő tulajdonában keletkezik.

A házi kedvencekkel, elsősorban kutyával kiadó lakást keresők száma markánsan nő, egyelőre nem mindenki látta meg a kínálkozó üzleti lehetőséget ebben a célcsoportban – véli Máté Krisztián a Kutyabarathelyek.hu alapítója.

A hárommillió magyarországi gazdás kutyával Európában vezető helyen vagyunk, a kutyabarát albérletek mellett a kutyabarát szálláshelyek, éttermek is felértékelődnek ebben a tekintélyes méretű csoportban.

Állatbarát albérlet: milyen az ideális lakás?

A kutyabarát, macskabarát lakás berendezése során egyre többen figyelnek oda a kárpitokra, könnyen takarítható és tisztán tartható berendezésre, a strapabíró bútorokra.

állatbarát albérlet
Állatbarát albérletet találni nem lehetetlen, de több utánajárást igényel, mint másoknak / Fotó: Shutterstock
  • A sok lépcső nem kutyabarát adottság a társasházakban, ezért 
  • a kutyával lakást keresők liftes házban, vagy földszinten keresnek lakást elsősorban. 
  • Ideális a kert, de annak használata a társasházakban érthetően szigorúan szabályozott, a napi egészségügyi séta oda semmiképp sem vezethet.
  • A közeli kutyafuttató, és a közelben található állatorvos egyaránt sokak számára fontos, amennyiben egyáltalán válogathatnak a kiadó lakások közül.

Társasházba költözni csak jól szocializált, szeparációs szorongástól nem szenvedő, vagyis a gazda távollétét is jól toleráló állattal szabad.

Nem lehetetlen feladat kutyával lakást bérelni

Woman,With,Her,Dog,Entering,Apartment,Building,Carrying,Mesh,Bag
Kiadó lakás kutyásoknak több havi kaucióval jellemző / Fotó: Shutterstock

Állatbarát albérletet találni nem lehetetlen, de több utánajárást igényel, mint amúgy.

Miután az ország fele már kutyatartó, és a 7-8 éve még nem túl jelentős arányt képviselő kutyatartó kör egyre jelentősebb méretű, a lakáskiadóknak is hosszú távon számolniuk kell ezzel a stabil kereslettel.

A szerződés aláírása, költözés előtt fontos tájékozódni az adott ház szervezeti és működési szabályzatáról is, hogy abban mi vonatkozik az állattartásra. Sőt, az is jól jön, ha az egy lépcsőházban élő kutyás és nem kutyás lakókról is van lehetőség tájékozódni – tanácsolják a hozzáértők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.