BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mennyit költenek a magyar családok élelmiszerre

A legújabb kiskereskedelmi adatokra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte: júniusban csak az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben több mint 594 milliárd forintot költöttek a magyar családok, mintegy 20 milliárd forinttal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A szaktárca szerint a következő hónapokban várhatóan folytatódik a kiskereskedelmi forgalom növekedési tendenciája, mivel a jövedelmek emelkedése és a munkaerőpiaci aktivitás fokozódása további pozitív hatást gyakorol a szektorra.

Hatodik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése – kezdi közleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiskereskedelmi adataira reagálva.

élelmiszer
Júniusban több mint 594 milliárd forintot költöttek el a magyar családok a hazai élelmiszerboltokban / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mintegy 600 milliárd forint ment el élelmiszerre júniusban

A szaktárca emlékeztet: az idei év január–júniusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2,7 százalékkal haladta meg az előző év első hat hónapjában mértet. Rámutatnak: 

júniusban csak az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben több mint 594 milliárd forintot költöttek a magyar családok, mintegy 20 milliárd forinttal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Szerintük az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése mellett figyelemre méltó az árucikkek széles körére kiterjedő és a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumenének 14 százalékos bővülése is.

Hangsúlyozzák, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésében fontos szerepet játszott, hogy visszaszorult az infláció, amelyet a kormány hatékony intézkedései továbbra is alacsony szinten tartanak. Felidézik: júniusban az infláció 3,7 százalékot ért el, ráadásul az élelmiszer-infláció éves alapon 1,1 százalékra mérséklődött, sőt júniusban az élelmiszerek ára az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent. 

A minisztérium szerint nincs megállás – és már az inflációtól sem kell félni

Közleményüket azzal folytatják, hogy a reálbérek kilenc hónapja tartó növekedésének és az óvatossági motívum fokozatos oldódásának köszönhetően zajlik a belső fogyasztás helyreállása. Úgy vélik: 

a következő hónapokban várhatóan folytatódik a kiskereskedelmi forgalom növekedési tendenciája, mivel a jövedelmek emelkedése és a munkaerőpiaci aktivitás fokozódása további pozitív hatást gyakorol a szektorra.

A kabinet a piaci verseny élénkítése érdekében működteti az árfigyelő rendszert, mely nemcsak az árak átláthatóságát növeli, hanem hozzájárul a fogyasztók tájékozott döntéseihez is, ami hosszú távon a kiskereskedelmi piac stabilitását erősíti, ezáltal hozzájárulva a hosszú távú gazdasági növekedés fenntartásához – írja az NGM.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.