BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazdasági Kabinet: békeköltségvetésre van szükség a magyar családok támogatásához

A kabinet szerint továbbra is fontos a magyar családok, a fiatalok és a kkv-k támogatása. A Gazdasági Kabinet végül arra jutott, hogy ehhez a támogatáshoz békeköltségvetésre van szükség.

Megkezdte őszi munkáját a Nagy Márton vezette Gazdasági Kabinet, melynek első ülésén a kabinet tagjai áttekintették a globális és európai gazdasági folyamatokat, különös tekintettel a magyar gazdaság helyzetére. A kabinet megállapította: a magyar gazdaság dinamikus növekedéséhez békeköltségvetésre van szükség, amely részeként kiemelten szükséges támogatni a magyar családokat, a vidéki fiatalokat és a hazai kis- és középvállalkozásokat.

NAGY Márton, ngm, Gazdasági Kabinet: békeköltségvetésre van szükség a magyar családok támogatásához
Gazdasági Kabinet: békeköltségvetésre van szükség a magyar családok támogatásához / Fotó: Kovács Tamás

A Gazdasági Kabinet megvizsgálta a gazdaság újraindításának feltételeit és a kidolgozás alatt lévő újraindítási akciótervet. Az akcióterv lakosságot érintő részeként áttekintette a 17–22 év közötti fiatalokat segítő szakmunkáshitelt, a családi adókedvezmény növelését és lehetséges lépéseket az otthonteremtés tekintetében. A kabinet megvizsgálta az is, hogy a hosszú távú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.

A kkv-kat érintő lépések részeként a kabinet megtárgyalta a kkv-k beruházásait célzottan támogató 1+1 programot, 

valamint a kkv-k digitalizációját előmozdító programot, hogy minden kkv saját honlappal és e-mail-elérhetőséggel rendelkezzen. Emellett a Gazdasági Kabinet áttekintette a kkv-k finanszírozásának javítását célzó intézkedéseket, a lehetséges új hitel-, tőke- és garanciaprogramokat. Az elfogadott döntéseket a kabinet a kormány szeptemberi ülésére terjeszti elő.

Ősszel nyújtja be a kormány a 2025-ös költségvetési tervezetet

Zajlik a jövő évi költségvetés technikai tervezése a Pénzügyminisztériumban, nincs változás az áprilisi kormányinfón bejelentett dátumhoz képest, azaz továbbra is azzal számolnak, hogy novemberben nyújtják be az előterjesztést. Ezzel a kormány szakított azzal a kilencéves gyakorlattal, hogy a következő év költségvetését már tavasszal elfogadják. Varga Mihály pénzügyminiszter a kormányinfón arról beszélt, hogy 

a növekedés jövőre 4,1 százalék lehet az idei 2,5 százalékot követően, továbbá az államháztartás hiányát 3,7 százalékra tervezik az idei 4,5 százalék után. 

Azóta kiderült, hogy a lakosság fogyasztása csak óvatosan indul be, a német motor pedig továbbra is fulladozik, ami miatt a 2024-es GDP-bővülés csak 2 százalék, pesszimistább előrejelzések szerint 1,5 százalék körül alakulhat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.