BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Határ a csillagos ég: ismét elindul az űrszakemberképzés Magyarországon

Szeptembertől négy tudományterületen, angol nyelven indul el az űrszakemberképzés itthon. A posztgraduális szakirányú továbbképzésen egyebek mellett űrorvostanról, űrtelemedicináról és űrélelmezésről is tanulhatnak a hallgatók. A jelentkezés augusztus 12-én, hétfőn zárul.

Ez év tavaszán átvehették oklevelüket a 17 magyar egyetem működésével lezajlott hazai űroktatás első szakemberei, az UniSpace programban szeptembertől azonban már angol nyelven folytatódik az űrszakemberképzés a Debreceni Egyetemen. Ez ugyanis megteremti annak a lehetőségét, hogy magyar hallgatók mellett nemzetközi diákokat is fogadjanak a képzésre, illetve külföldi vendégelőadókat kérjenek fel a világ különböző pontjairól, akik szakterületeik legfontosabb aktualitásait tudják ismertetni.

űrszakemberképzés
  Az űrszakemberképzés végzősei a földi problémák megoldásában is segíthetnek / Fotó: Shutterstock

Tavasszal 72, az űrszakemberképzésen részt vevő hallgató vehette át az oklevelét

A 2021-ben meghatározott magyar űrstratégia nyomán 2022 szeptemberében 17 magyar egyetem konzorciumában négy önálló, ám összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzés indult el itthon, amelyek végén, 2024. február 24-én 72 hallgató kapott szakképesítést a következő területeken:

  • űrtechnológiai szakember,
  • űrtudományi szakember,
  • űrpolitikai tanácsadó,
  • innovatív táplálkozás- és egészségtudományi szakember.

Merre tovább?

A Debreceni Egyetem koordinálásával eddig egy három féléves, innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakemberképzés zajlott le, pilotprogram jelleggel, még magyar nyelven, szeptembertől viszont már angolul képzik az űrszakembereket a Debreceni Egyetemen. A leendő hallgatók az űrorvostanról, az űrtelemedicináról, az űrmezőgazdaságról, az űrgyógyszerészetről, az űrélelmezésről, illetve az extrém és szokatlan terek környezetpszichológiájáról tanulhatnak egyebek mellett, az UniSpace program részeként, Space Specialist in Life Sciences címen.

Emellett foglalkoznak majd azzal is, hogyan lehet távdiagnosztikával beteget gyógyítani – számolt be a Debreceni egyetem honlapjának Csernoch László szakfelelős, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki úgy fogalmazott:

a képzésben részt vevők olyan tudást szerezhetnek, amely nemcsak az űrben, hanem a Földön is hasznosítható, 

a lakosság problémáinak megoldásában is segítséget jelenthet.

Miként segíthetnek tudásukkal a leendő szakemberek?

A professzor szerint amiatt, hogy folyamatosan nő a Föld lakossága, változnak a környezeti feltételek, az élelmezéssel problémák vannak. Fontos feladat innovatív megoldásokat találni ezekre, például hogy hogyan lehet állati eredetű fehérjét előállítani kis térfogatban, nagy hatékonysággal, ahogy az űrhajóban, az űrbázison is szükséges. Úgy véli, olyan növények és termesztési technikák kidolgozására van szükség, amelyekkel megoldható, hogy kis helyen, kevés vízzel sok élelmiszert állítsanak elő, lehetőleg olyan növényeket, amelyeknek minél több része hasznosítható, ilyen például a Debreceni Egyetemen kifejlesztett űrpaprika is. 

Ha ezeket megoldjuk, akkor nemcsak a jövőt segítjük, hanem a jelenlegi mezőgazdasági problémákat is kezelni fogjuk

– emelte ki Csernoch László. 

Hol és hogyan lehet jelentkezni?

Az Általános Orvostudományi Kar Sport- és Űrélettani Tanszéke által koordinált Space Specialist in Life Sciences posztgraduális szakirányú továbbképzésre azok jelentkezhetnek, akik agrár-, orvos- és egészségtudományi vagy természettudományi mesterképzésben, vagyis korábban egyetemi szintű képzésben szereztek diplomát és szakterületükön legalább kétéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Az online képzés a Debreceni Egyetem e-learning rendszerén keresztül, pénteken és szombaton zajlik majd, emellett gyakorlati foglalkozásokon is részt vesznek a hallgatók, például a kecskeméti katonai repülőbázison. 

A posztgraduális szakirányú önköltséges továbbképzés szeptemberben kezdődik, jelentkezni augusztus 12-ig lehet,

a DE Általános Orvostudományi Kar honlapján található online adatlap kitöltésével. A felvételi elbeszélgetést augusztus 28-án tartják, a képzés pedig szeptember 20-án kezdődik.

Fejlődő hazai űripar: kiválasztották a következő magyar űrhajóst

A hazai űripar fejlődését jelzi, hogy a következő űrrepülés is egyre kézzelfoghatóbb közelségbe került. A Hunor nemzeti kutató-űrhajós programban idén tavasszal 244 fő közül kiválasztották a leendő magyar űrhajóst, Kapus Tibort is, erről a világgazdaság is írt. Kapus Tibor a tartalékos Cserényi Gyulával együtt hamarosan végigcsinálja a kiképzés utolsó fázisát: a két jelölt rövidesen elutazik az Egyesült Államokba, ahol a NASA és az Axiom Space kiképzésén vesznek részt. 

Szabolcsból egyenesen a világűrbe: ő lesz a következő magyar űrhajós

Szinte napra pontosan 44 évvel ezelőtt indult el az űrutazására Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, és most megvan, hogy ki lehet a következő. Kapu Tibor 32 éves gépészmérnököt a Hunor nemzeti kutató-űrhajós programban 244 fő közül választották ki. Most egy álma válhat valóra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.