BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ne járjunk úgy, mint a tujákkal – az okoskert lehet a gyógyír a gondokra

Már nem elég a tápoldatozás, a rendszeres metszés és a gondos odafigyelés sem a növényeknél. Ha a tartós szárazság és a drasztikus hő-visszatükröződés égeti a gyökereiket, a virágaikat és a leveleiket, a legjobb szakértelem mellett sem lesznek olyanok, mint a képeken. Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a kerttulajdonosok lépést tudjanak tartani a klímaváltozással.

Ahhoz, hogy a kerttulajdonosok elkerüljék a csalódást, az ültetések tervezésénél ma már arra is érdemes odafigyelni, hogy a növény bírja a hő-visszatükröződést, valamint a nedvesség megtartása miatt előtérbe kell helyezni az állandó talajtakarást is – mondta Megyeri Szabolcs dísznövénykertész, a Megyeri kertészet tulajdonosa a Világgazdaságnak.

Ne
Ne járj úgy, mint a tujákkal, tervezd meg most a kerted / Megyeri Szabolcs

Aki továbbra is ragaszkodik a gyönyörű kerthez, annak ősszel is tudatosan kell ültetni, ha csak nem szeretné évről évre újratervezni. A virághagymák, a facsemeték, a föld, a trágya, majd az évekig tartó táplálás és öntözés mind kárba veszhet, ha a kerttulajdonos nem vesz figyelembe bizonyos szempontokat.

Döbbenetes látni azt, hogy 2024 nyarán orgonák, aranyvesszők, akácok, mályvacserjék száradnak ki az utcákon is, amelyekről korábban úgy tudtuk, hogy mindent kibíró növények

– mondta a dísznövénykertész.

Ahogy azt lapunk korábban már megírta, a kertek tervezésénél egyre inkább figyelembe kell venni:

  • a fajtaválasztást és
  • a talajtakarást.

„Igazából most látjuk, hogy a klasszikus növények mennyire nem bírják a visszaverődő hőt, nem bírják, ha kiszárad a talaj felső rétege, elképesztő látni azt, hogy ezek a korábban mindent tűrő növények hogy adják meg magukat” – tette hozzá Megyeri Szabolcs.

A rendkívül sokoldalú és legszívósabb dísznövény

Megyeri Szabolcs kihangsúlyozta, hogy mindezekre nagyon jó ellenpélda a kínai selyemmirtusz, amely a mediterrán hangulatú kertek fő látványossága. Bírja a szárazságot és a hőt, mindent, ami a betonos, aszfaltos, üveges és acélos felületekről visszaverődik.

A selyemmirtusz nagyon sokféle színben és méretben létezik. A kisebb fajták talajtakaró bokroknak is ültethetők, a nagyobbak pedig akár négy-hat méter magasra is megnőhetnek.

Virágzási ideje átlagon felüli, akár száz nap is lehet.

Gondozása egyszerű, a dús virágzásához elengedhetetlen a metszés, szinte követeli a sok napfényt, ellenáll a tűző napnak, a talajigénye pedig egyszerű. Gondos talajtakarással a hidegebb hónapokban is problémamentesen áttelel.

Ne érje a talajt a közvetlen napsugárzás

A vízmegtartás kétféleképpen tud működni, egyrészt nyilvánvalóan öntözni kell, a másik pedig az, amikor a vízpárolgás megelőzése érdekében takarva van a talaj úgy, hogy a földből semmi nem látszik ki. Erre alkalmas talajtakarók:

  • a díszkavics,
  • a fenyőkéreg,
  • a fadarálék, azaz mulcs,
  • a talajtakaró növények: borostyán, valamint az összes alacsony vagy középmagas évelő növény. 

A díszkaviccsal az a probléma, hogy belehullik a falevél, és minden, amit visz magával a szél, ezért nehezen lehet tisztán tartani, a fenyőkéreg nagyon drága és elsavanyítja a talaj legfelsőbb rétegét, a legjobb, hogyha időszakosan fadarálékot használunk, valamint hosszú távon a talajtakaró növények javasoltak

– magyarázta a szakember.

Ahhoz, hogy a kertek ne veszítsék el a színes és élettel teli tündöklésüket, az elkövetkező években már arra kell törekedni, hogy megoldott legyen az állandó talajtakarás. 

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy lassan rá kell hangolódni az őszi ültetésekre, el kell kezdeni megtervezni a gyümölcsfák helyét. A csemeték kiválasztásánál elsősorban a porzópárokra kell figyelni, és nagyon fontos, hogy ameddig a fa fiatal és a gyökere nem ér le a mélyebb és nedvesebb talajrétegekig, az öntözés mellett már valamilyen formában garantált legyen a talaj takarása a környezetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.