BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ne kockáztasson növényútlevél nélkül leandert behozni az országba

Csak hatóságilag ellenőrzött növényeket szabad vásárolni vagy külföldről behozni. Ellenőrzés nélkül olyan károsítókat hurcolhatunk be nemcsak az országba, hanem az otthonunkba is, amelyek a hazai növény- és állatvilágra, valamint az egészséges élelmiszer-előállításra is veszélyesek.

„A növényi vírusok, a gombák, a baktériumok, a fitoplazmák, a rovarok, az atkák és a fonálférgek is mind idegenhonos károsítók, és amennyiben egy országban nincsenek jelen, de kedvezőek a körülmények és a szaporodásukhoz minden feltétel adott, akkor meg tudnak telepedni és jelentős károkat okozhatnak” – mondta Megyeri Szabolcs dísznövénykertész, a Megyeri kertészet tulajdonosa a Világgazdaságnak.

Kockázatos
Kockázatos növényútlevél nélkül vásárolni / Fotó: Megyeri Szabolcs

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a #PlantHealth4Life kampányban hívja fel a lakosság és a gazdálkodók figyelmét a növények egészségének megőrzésére.

A kampányban 21 országgal együtt Magyarország is részt vesz, az EFSA hazai partnere pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság növényegészségügyi bizonyítvánnyal és növényútlevél kiállításával előzi meg és egyben védekezik is a karantén károsítók behurcolása ellen. 

Növényútlevelet a növényvédelmi hatóság felügyelete alatt a felhatalmazott vállalkozók állíthatnak ki. Olyan hatósági címkéről van szó, amely bizonyos jogszabályban meghatározott növények Európai Unión belüli szállításukhoz szükséges és igazolja a növények zárlati (karantén) és vizsgálatköteles nem zárlati károsítóktól való mentességét. 

Hatósági címkék

  • Az EU-n kívülről érkező növényekhez növényegészségügyi bizonyítvány kell,
  • az unión belül szállítandó növényekhez növényútlevél szükséges.

Különösen kockázatos a növényegészségügyi szabályozás alá tartozó karantén károsítók: a Spodoptera frugiperda, a Xylella fastidiosa és a Popillia japonica behurcolása is.

A növények ellenőrzésével a karantén károsítók megjelenését és megtelepedését akadályozza meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalban dolgozó felügyelők.

Ha egy növény nem megbízható vagy bizonyos károsító vonatkozásában kockázatos helyről származik – például Olaszországból a leander vagy az olajfa, amelyeknél jelen lehet a Xylella fastidiosa baktérium –, akkor ha behoznánk ezeket a növényeket, rendkívül nagy károkat okozhatnak. Nemcsak a hazai növény- és állatvilágot fenyegeti, hanem az egészséges élelmiszer-előállítást is

– magyarázta Megyeri Szabolcs.

A köztereket és a parkokat díszítő növényeket is ugyanúgy fenyegetik a karantén károsítók. Ha a növény nem rendelkezik útlevéllel, ami egy rajta szereplő hatósági címke, akkor a károsítókat  észrevétlenül is be lehet hurcolni.

A károsítók jelenléte a növények pusztulását okozhatják, valamint befolyásolják az erdők, a parkok állapotát, a gazdálkodók, a termelők, a kereskedők megélhetését és nem utolsó sorban az élelmiszerek minőségét és árát is.

A növényútlevél kötelesek közé sorolhatók például a pozsgások, a cserepes növények, a Yukka, az Aloe vera, többek között a Nerium leander is

– mondta a dísznövénykertész.

Fontos, hogy az ültetésre szánt növények online értékesítése is kizárólag növényútlevéllel megengedett. Ez igazolja, hogy a termesztés és az előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt.

Növényegészségügyi bizonyítvány nélkül öt fajnak a termése hozható be EU-n kívülről: az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz

– sorolta Megyeri Szabolcs.

Magyarországon a Nébih egyik alapfeladata a növényegészségügyi hatósági és monitoringrendszer működtetése. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy károsítóktól mentes és kiváló minőségű szaporítóanyagok legyenek elérhetőek mind a gazdálkodók, mind a lakosság számára. Csak a növényegészségügyi szabályoknak való megfeleléssel lehet fenntartani az egészséges és magas díszítő értékkel bíró növényeket – tette hozzá a dísznövénykertész.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.