BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy taxiteszt: kiderült, melyik társaság tűnik ki a budapesti mezőnyből

Fővárosi taxitársaságokat tesztelt több szempont alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A TVE arra kereste a választ, hogy a hét személyi fuvarozócég közül melyiket jó választani. Az első helyezett az áraival és turisztikai vonzerejével tarolt.

Családi vészhelyzetben, színházi látogatáshoz, buli után a hazajutáshoz, nyaralás elején és végén egyaránt szükségünk lehet egy taxira, hogy a csomagjainkkal a repülőtér és a lakásunk között könnyebb legyen a közlekedés. A turisták számára talán legfontosabb, hogy könnyen elérhető és megbízható szolgáltatás legyen, de melyiket érdemes választani? A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb tesztje – amelyben budapesti taxitársaságokat vizsgáltak – ezt a választást igyekezik megkönnyíteni.

taxi
A taxiteszten öt szempont alapján hasonlították össze a szolgáltatókat / Fotó: Shutterstock

Mely taxikat tesztelték?

A vizsgálat gyakorlati része rendhagyó volt, miután az értékelést idén júniusban két „turista”, pontosabban amerikai egyetemista végezte a Georgia Tech (Atlanta, GA) Leadership for Social Good study abroad kurzus keretében. Az eredmények így különösen értékesek, hiszen betekintést nyerhetünk a budapesti taxik használatába külföldiek szemével is. 

A tesztben hét szolgáltatót hasonlítottak össze: 

  • Uber
  • Főtaxi, 
  • Bolt
  • 6x6, 
  • Tele5Taxi, 
  • City Taxi, 
  • Welcome Pickups

Milyen szempontok alapján teszteltek?

A diákok az alábbi öt kritérium szerint értékelték a szolgáltatókat, amelyek mind egyenlő súllyal számítottak bele a végeredménybe:

  • rendelés módja és elérhetőség,
  • turisztikai vonzerő,
  • rendelés folyamata,
  • utazási élmény,
  • ár.

Hogyan találták meg a tesztelt társaságokat?

A tesztelőknek nem volt előzetes ismeretük a budapesti taxitársaságokról, ezért az első lépés a vizsgálatban részt vevő szolgáltatók kiválasztása volt. Ez a kiválasztási folyamat jól tükrözi azt a helyzetet, amikor egy turista vagy akár egy első taxizó helyi lakos próbál fuvart szerezni az okostelefonja segítségével. 

A tesztelt taxitársaságok közül négyet telefonos alkalmazás, egyet online, vagyis a weboldalon kitöltött űrlap segítségével, kettőt pedig telefonon rendeltek meg. 

A fuvarok minden alkalommal ugyanazon az útvonalon és ugyanabban a napszakban történtek, hogy az eredmények és tapasztalatok minél jobban összehasonlíthatók legyenek.

Mi volt az eredmény?

A teszt eredménye szubjektív, tehát a tesztelők személyes véleményét és tapasztalatait tükrözi, de értékes betekintést ad a budapesti taxizás világába. Egy nagyjából négy kilométeres fuvart vizsgáltak, amelyért 2860–4020 forint közötti összeget kellett fizetni 2024 júniusában.

Az összehasonlítás szerint 

a legolcsóbb a tesztelt szolgáltatók közül a Bolt volt. Ezt a társaságot választották a tesztelők turisztikai vonzerő szempontjából a legjobbnak, illetve összességében is ez volt a kedvencük. 

A rendelés módjában és elérhetőségben a 6x6 és a Welcome Pickups emelkedtek ki a mezőnyből, a 6x6 Taxinál volt a legsimább a rendelés folyamata. Az autóban töltött időt a Bolt és a City Taxi esetében értékelték a legkellemesebbnek a tesztelők. A teszt további részleteiről a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán lehet olvasni.

Bolt az Uber ellen: ki a győztes? – így áll a taxisháború Magyarországon

Júniusban az éves tervünkben elvárt számokat túlteljesítettük. Jól látható, hogy az utasok többsége továbbra is minket választ – erről is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában a Bolt ügyvezető igazgatója. Az Uber nagyjából egy hónapja jelent meg újra Magyarországon, és sokan azt jósolták, hogy ezzel vége a Bolt egyeduralmának. Dr. Sabjányi László azonban most egyenesen arról beszélt, hogy azok a sofőrök, aki az elmúlt hetekben távoztak, már időközben jelezték a visszatérési szándékukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.