BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvannak a friss adatok: az aszály nagy kárt tett a kukoricában, de hiány nem lesz

Az aszály nagyon súlyos károkat okozott a hazai kukoricában és napraforgóban. Az elmúlt 15 évben csak kétszer, 2012-ben és 2022-ben volt a mostaninál alacsonyabb a kukorica terméskilátása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárás nemcsak Magyarországot, hanem az egész délkelet-európai régiót sújtotta.

Szeptember elejére mind a műholdas, mind a termelői adatszolgáltatáson nyugvó termésbecslési adatok rendelkezésre állnak a hazai kukorica és napraforgó esetében. A törökbúzánál az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb termése várható 5,1 millió tonnával – közölte az Agrárminisztérium. 

20240723 Szentgáloskér

Látványosan megviseli a kukoricatáblákat a forró, száraz, aszályos id?járás. Somogy északi, északkeleti részén már több mint egy hónapja nem esett az es?, vagy csak néhány milliméternyi. Vannak olyan gazdák, akik már most legalább 50 százalékos terméskieséssel számolnak.  

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
A kukoricatermés mennyiségileg fedezi a hazai felhasználási igényeket / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az időjárás augusztust követően szeptember elején is kedvezőtlenül alakult, így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara végleges termésbecslése alapján

  • kukoricánál 874 ezer hektárról hektáronként 5,9 tonna országos átlaghozammal 5,15 millió tonna termés,
  • napraforgónál 680 ezer hektárról hektáronként 2,54 tonna országos átlaghozammal 1,72 millió tonna termés várható idén.

A kukoricatermés mennyiségileg fedezi a hazai felhasználási igényeket.

Az adatokból látszik, hogy jókora különbségek vannak hazánk egyes tájainak helyzete között. A legtöbb aszálykárt 

  • Békés vármegyében jelentették be (68 ezer hektár), 
  • ezt követi Bács-Kiskun (57,5 ezer hektár), 
  • Hajdú-Bihar (46 ezer hektár) és 
  • Fejér (43 ezer hektár). 

Országosan a 874 ezer hektár kukoricaterületből 214 ezer hektár után tettek a gazdálkodók aszálybejelentést, a napraforgó esetében a 680 ezer hektárból 125 ezer hektár után. 

A műholdas adatok is rosszabb termést jeleznek

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) augusztus közepén beszerzett legfrissebb műholdas adatai alapján lefelé módosította Magyarország esetében a terméshozam előrejelzését. Kukoricából hektáronként 6,46 tonnát, napraforgóból 2,7 tonnát várnak az egy hónappal korábban jelzett 6,77 tonnával, illetve 2,73 tonnával szemben. 

Korábban indult a betakarítás

Már előrehaladottan zajlik a napraforgó betakarítása, és megindult a kukoricáé is, hetekkel korábban kezdődött a művelet. 

A jelenlegi kilátásokhoz képest majd a végleges betakarítási adatok nyújtanak pontosabb képet, de az már biztosan kijelenthető, hogy az aszály nagyon súlyos károkat okozott a hazai kukorica- és napraforgótermésben.

A KSH adatai szerint az elmúlt 15 évet tekintve egyedül 2012-ben (4,8 millió tonna) és 2022-ben (2,8 millió tonna) volt ennél alacsonyabb a kukorica terméskilátása Magyarországon.

Egész Délkelet-Európa szenved

Nemcsak Magyarországot, hanem az egész délkelet-európai régiót rendkívüli nyári aszály sújtotta. 

Július közepéhez képest Bulgáriában a kukoricahozam előrejelzése 14 százalékkal (hektáronként 4,64 tonna), a napraforgóé 3 százalékkal (2,11), Romániában pedig 6 százalékkal (3,83), illetve 5 százalékkal (1,86) csökkent. 

Az EU egészét tekintve a kukorica esetében hektáronként 7,03 tonna, a napraforgó esetében 2,04 tonna hozamot jelzett augusztus közepén az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC).

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.