BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre rövidebb a banki feketelista

Már csak 545 ezer lakossági hitelszerződés van a banki feketelistán, a KHR-ben. A nem teljesítő hitelek aránya a lakossági kölcsönök alig 3,5 százalékára zsugorodott, a lakáshiteleknek mindössze 2 százalékát nem fizetik rendben az adósok.

Az inflációs hónapok sok kellemetlenséget okoztak a háztartásoknak. Ugyanakkor a családok a hiteleiket a válság alatt rendben fizették – ezt mutatja a lakossági hiteltartozások alakulása.

MNB
Jegybank
Magyar Nemzeti Bank
khr
Rövidül a banki feketelista / Fotó: AFP

Gergely Péter, a Biztos Döntés szakértője szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatsora arról tanúskodik, hogy június végén a 19 884 milliárd forintos lakossági hitelállományon belül mindössze 705 milliárd forint értékű hitel volt nem teljesítő. Ez a teljes hitelállománynak a 3,54 százaléka. Egy évvel korábban, 2023 júniusában a hitelállomány 4,61, 2022 nyarán pedig 6,13 százalékát nem fizették már huzamosabb ideje – emlékeztet a pénzügyi szakértő.

Kétszázmilliárd alatt a veszélyben lévő lakáshitelek állománya

A lakáshitelek esetében még számottevőbb az adatok javulása. 2022-ben a 7914 milliárd forint értékű lakóingatlannal fedezett hiteleknek 4,45 százaléka számított nem teljesítőnek a bankoknál, 2024 júniusára ez az arány a 9510 milliárdos lakossági kinnlevőség 2,02 százalékára csökkent. A nem teljesítő hitelek állománya két év alatt 352 milliárd forintról 192 milliárd forintra apadt.

Nagyot csökkent a banki feketelista

Gergely Péter szerint a kedvező folyamatokat a „banki feketelistán”, hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott mulasztások alakulása is jól mutatja. Az elmúlt 12 hónapban 598 ezerről 545 ezerre esett a fennálló mulasztással bíró hitelszerződések száma, ami közel 9 százalékos csökkenés. Hasonló mértékben, 236 ezerről 215 ezerre csökkent azoknak a hiteladósoknak a száma, akiknek a tartozását már nem tartják aktív státuszban, ám a korábban megcsúszott hitelszerződés lezárása óta nem telt el egy év. 

Összességében a KHR listája jelenleg 760 ezer mulasztást tart nyilván, miközben az élő hitelszerződések száma június végén a KHR-t működtető BISZ Zrt. adatai szerint 6,89 millió volt, ami 5,045 millió személyhez kapcsolódott.

Hiteldinamika, kamatstop, fix hitelek

Az idei állomány javulásának jelentős része a hiteldinamika felfutásának tudható be – emlékeztet a Biztos Döntés pénzügyi szakértője. Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy míg 2023-ban a háztartási hitelállomány 6,4 százalékkal bővült, addig a jegybank hitelintézeti eredménysora szerint az elmúlt 12 hónapban a lakossági hitelállomány 11,6 százalékkal, több mint 2000 milliárd forinttal emelkedett, a már említett közel 20 ezermilliárd forintos összeghatár közelébe.

Az, hogy a megugró infláció nem okozott komoly gondokat a lakossági hitelezésben, a szakértő szerint a kormánydöntés alapján 2022 januárja óta élő, többször meghosszabbított kamatstopnak is köszönhető. Gergely Péter szerint a bankok ezen elszenvedett veszteségeit jelentős részben csökkentheti az, hogy nem kell a bedőlt hitelek után komoly leírásokat alkalmazniuk. A Biztos Döntés szakértője szerint emellett az inflációs időszak kiváló átvészelésében az is szerepet játszott, hogy a lakáshitelek több mint 90 százaléka mellett immár a személyi kölcsönök döntő része végig fix kamatozás mellett érhető el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.