BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyakunkon egy fontos határidő, rengeteg pénz múlhat rajta

Szeptember 30-ig igényelhetik vissza a külföldi áfát a magyar cégek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hangsúlyozta, hogy ez a határidő jogvesztő.

A külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeket szeptember 30-ig kell benyújtania a magyar cégeknek. Ha ezt a határidőt elmulasztják, pótlásra nincs lehetőség.

nav
fontos határidő közeleg
Szeptember 30 nagyon fontos határidő a magyar cégeknek / Fotó: Móricz Sabján Simon/Világgazdaság

Amennyiben a kérelem szeptember végéig nem érkezik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, akkor a külföldön megfizetett áfát már nem lehet visszaigényelni.

Fontos, hogy a magyar vállalkozásnak nem kell a külföldi adóhatóságot megkeresnie az ügyintézéshez. A NAV intézi az áfa-visszatérítést. 

A cégek az adót a 24ELEKAFA jelű űrlapon tudják visszaigényelni, a NAV pedig a benyújtott kérelmet továbbítja az egyes külföldi visszatéríttetési tagállamok irányába. 

A külföldi áfa-visszaigénylés úgynevezett egyablakos rendszerének a lényege az egyszerűsítés. Ha ugyanis egy belföldi vállalkozás az Európai Unió olyan másik tagállamában szerez be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, de beszerzésekor az adott tagállami általános forgalmi adót felszámították, akkor anélkül is visszakaphatja a számlán szereplő áfát, hogy a beszerzés országában regisztrálna, adószámot igényelne. 

Tavaly szeptember 30-ig mintegy 25 ezer magyar áfa-visszatérítési kérelmet továbbított a NAV az érintett tagállamokhoz 

– közölte a vámhivatal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.