BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága, de hasznos magántanárhoz járni

A közoktatásban és a felsőoktatásban tanuló diákok jó része jár magántanárokhoz, legyen szó alsó tagozatos korrepetálásról, érettségire felkészítésről vagy nyelvórákról. Lehet, hogy drágák a pluszórák, de semmiképpen sem haszontalanok – vélik a pedagógusok. Annak jártunk utána, mennyibe kerül a magántanár.

Szeptembertől megkezdődött a tanítás, amely egyes diákoknak öröm, míg másoknak nyomasztó gond. A kisiskolások közül például azoknak, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, és emiatt, vagy egyéb okból a fontos tárgyakból lemaradtak társaiktól. A gimnazistáknál a továbbtanulás miatt nőhet meg a magánórák jelentősége, de egyetemisták is kénytelenek több pluszórát venni. Egyre nagyobb az igény a magántanárokra, de mennyibe kerül ez a szülőknek, majd a felsőoktatásban maguknak a hallgatóknak? – ezekre kerestük a választ.

magántanár, tanár, diák
Sokat tud segíteni a magántanár / Fotó: Shutterstock

Van, aki azért kerül magántanárhoz, mert a szülőknek nincs idejük

Az alsó tagozatosok közül leginkább a tanulási zavarral küzdő gyerekeket viszik magántanárhoz, amely általában ebben a korban jelentkezik. Ilyen például, ha valaki jelentősen elmarad az osztály olvasási átlagától, vagy gondja akad az írással. 

A szakpedagógusok segítsége mellett a szülőknek is nagyon sok időt kellene eltölteni a kisiskolások felzárkóztatásával, de többségüknek nincs erre lehetősége 

– véli egy magántanítással is foglalkozó pedagógus.

A Világgazdaságnak nyilatkozó forrásunk azt mondja, a legtöbb probléma mégis felsőben jelentkezik, amikor átlépnek az ötödik osztályba, amely egyfajta vízválasztó. Az alsó tagozatban még személyesebb az oktatás, közvetlenebb a légkör, a pedagógusok, felsőben viszont mindez megszűnik: több tanárt kapnak a diákok, megnőnek a követelmények, a leckék mennyisége, ez pedig a legtöbbjüket negatívan érinti. Sokan már innentől magántanárhoz kezdenek járni. Az általunk megkérdezett pedagógus szerint a legtöbben alsó tagozatos korrepetálásra, míg a felsősök és a gimnazisták közül matematikára, illetve nyelvórára jelentkeznek. 

Top 10 magántanárszak

A Magánoktatás.hu portál szerint főként az alábbi területek korrepetálásához keresnek náluk magántanárt:

  1. angol,
  2. matematika,
  3. analízis,
  4. német,
  5. informatika,
  6. valószínűségszámítás,
  7. Python programozás,
  8. kémia,
  9. magyar nyelv és irodalom,
  10. programozás.

Mennyibe kerülnek az órák?

Nem elhanyagolható természetesen, hogy milyen óradíjat fizetnek a szülők, egyetemi hallgatók a magánoktatásért. A portálokon alsó tagozatos korrepetálást kínáló pedagógusokat 4000 és 10 000 forint közötti óradíjért találtunk. Ha a TOP 10-es tárgylistát nézzük, akkor az oldalon

  • angoltanár 2000–9000,
  • matematikatanár 3000–17 500,
  • analízist tanító 3000–17 500,
  • némettanár 2000–10 000,
  • informatikatanár 4000–10 800,
  • valószínűségszámítást oktató 3000–17 500,
  • Python-programozást tanító 4000–15 000,
  • kémiatanár 3000–17 500,
  • magyartanár 4000–10 000,
  • programozást oktató 4000–15 000

forintért ad órát. 

Érdemes ugyanakkor arra is figyelni, hogy van, aki ezért az összegért 45, míg más 60 percet tanít. 

Nem kidobott pénz a magánóra

A fenti árak akár rémisztőnek is tűnhetnek, de a pedagógusok szerint egyáltalán nem „kidobott pénz”, mindenképpen hasznos magánórákra költeni, ha valaki lemaradt egy-egy tárgyból. Egyes magántanároknál lehetséges csoportosan órát is venni, amely csökkentheti a költségeket, de ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy azonos szintű tudással bíró diákok vegyenek részt a foglalkozásokon. 

A pedagógusok úgy vélik, a kisebbek akár egy teljes jegyet is javíthatnak, ha heti gyakorisággal vagy még többször jár magántanárhoz, 

míg a gimnazisták jobb eséllyel vehetik az akadályt az érettségin, de az egyetemistáknak is biztosabb lehet a tudásuk a magánóráknak köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.