BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Polgár Judit és Polgár Zsuzsa is rangos díjat kapott a Nemzetközi Sakkszövetségtől

A Nemzetközi Sakkszövetség megalapításának századik évfordulója alkalmából elismeréssel díjazta a világ sakkéletének elmúlt száz évében leginkább meghatározó alakjait és szervezeteit. A FIDE 100 Awards keretében a legjobb női játékosnak járó díjat Polgár Judit kapta, az elmúlt száz év legjobb női sakkedzője pedig Polgár Zsuzsa lett. A legjobb férfi játékosnak járó díjat az ötszörös világbajnok norvég Magnus Carlsen nyerte el.

Az 1924-ben Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) centenáriumának tiszteletére megalapított FIDE 100 Awards díjátadójára a 45. Sakkolimpia nyolcadik versenynapján került sor Budapesten. Összesen 18 kategóriában díjazták a sakkvilág elmúlt száz évének legfontosabb szereplőit, köztük Polgár Juditot és Polgár Zsuzsát. Az egyes kategóriákban a FIDE illetékes bizottságai jelölték az arra méltónak tartott játékosokat és szervezeteket, egy-egy kategória nyerteséről pedig szavazással döntöttek – közölték pénteken a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ).

Polgár Judit lett az elmúlt évszázad legjobb női sakkozója / Fotó: NRÜ

A legjobb női sakkozó kategóriájában 10 jelölés érkezett, a jelöltek mindegyike korábbi világbajnok. A nyilvános szavazás három éllovasa Polgár Judit, Noa Gaprindashvili és Vera Menchik volt, közülük került ki díjazottként a zsűri egyöntetű döntése alapján Polgár Judit.

Minden idők legerősebb női játékosa

Polgár Judit minden idők legerősebb női játékosa, aki már 15 évesen kiérdemelte a nagymesteri címet, és az egyetlen női sakkozó, aki bekerült a top 10 játékos közé. A Magyar Szent István-renddel kitüntetett magyar sakkozó, nemzetközi nagymester

  • nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, 
  • kétszeres női sakkolimpiai bajnok, 
  • a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, 
  • nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, 
  • magyar szuperbajnok, 
  • U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. 

Polgár Judit hét alkalommal kapta meg a női Sakk-Oscar-díjat, közte az évszázad női sakkozójának járó Oscart is. 2021-ben beválogatták a World Chess Hall of Fame-be.

A legjobb női sakkedzőnek Polgár Zsuzsát választották. Polgár Zsuzsa négyszeres sakkvilágbajnok 1996 és 1999 között. 15 éves korában vált a legmagasabban rangsorolt női sakkozóvá, majd 1991-ben ő volt a harmadik nő, aki elnyerte a FIDE-től a nagymesteri címet. Összesen 11 érmet nyert különböző sakkolimpiákon. Edzőként, szakíróként és a sakk népszerűsítőjeként Polgár Zsuzsa számos fiataloknak szervezett sakktornát szponzorál, egyben a Susan Polgar Institute for Chess Excellence (SPICE) vezetője is az Egyesült Államok Missouri államában működő Webster Universityn. 2008 és 2018 között a FIDE női sakkért felelős bizottságának vezetője volt.

A férfiaknál Magnus Carlsen vitte el a pálmát

A legjobb férfi játékosnak járó díj három esélyese Magnus Carlsen, Garri Kaszparov és Bobby Fischer volt, közülük került ki díjazottként Magnus Carlsen. A norvég nagymester ötszörös világbajnok a klasszikus időbeosztású sakkban, valamint rapid- és villámsakkbajnok, norvég bajnok, U12 korosztályos világbajnoki ezüstérmes és ötszörös Sakk-Oscar-díjas.

Az elmúlt 100 év legjobb férfi sakkcsapatának Örményország válogatottját, legjobb női sakkcsapatának Georgia együttesét választotta meg a FIDE.

Magnus Carlsen kapta a legjobb férfijátékos díját a FIDE-től / Fotó: NRÜ

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.