BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Útépítés: átadták a soltvadkerti elkerülő út első szakaszát – fotók

A közel kilenc kilométer hosszúságú, Soltvadkertet elkerülő útból 4,8 kilométert adtak át a forgalomnak csütörtök délelőtt. Az útépítés várhatóan decemberben fejeződik be, akkortól vehetik birtokba a teljes szakaszt az autósok.

Csütörtökön délelőtt birtokba vehették az autósok a soltvadkerti elkerülő út északi szakaszát – tudósít a Magyar Építők.

útépítés
Átadták a soltvadkerti elkerülő út első szakaszát / Fotó: Facebook

A Soltvadkertet északról és keletről is elkerülő, 53. számú, 8,8 kilométer hosszú, kétszer egy sávos útszakaszon többek között öt körforgalmú csomópont, egy vasútvonal feletti új híd, egy 800 méter hosszú bekötőút, egy kerékpáros-aluljáró, közúti ellenőrzőhelyek, valamint buszöblök épülnek. 

Font Sándor országgyűlési képviselő Facebook-posztjában közölte:

a most átadott szakasz után következő, még hátralévő négy kilométert legkésőbb december 20-án vehetik birtokba a járművek. Tíz éve tartó folyamat végével készül el az út, melynek során egy autópályákra jellemző forgalomterhelésből lélegezhet fel a város, illetve jelentősen egyszerűsödik.

A befejezett I. ütem során – a 8,8 kilométer hosszú nyomvonalból – közel 4,8 kilométer készült el. A kétszer egy sávos szakaszt 7,5 méteres útburkolat-szélességgel és 12 méter koronaszélességgel, illetve 3,5 méter sávszélességgel építették meg.

útépítés
Közel öt kilométeren indulhatott meg a forgalom a soltvadkerti elkerülő úton / Fotó: Facebook

Az út egy négyágú csomópontból indul, majd a nyomvonal külön szinten keresztezi a 150 számú Budapest–Kelebia vasútvonalat, amelyet egy körforgalmi csomópont követ. Szintén körforgalmú csomópont épül az új út és a Vadkerti tó felé vezető út találkozásában, a kerékpárosok számára kialakítandó, külön szintű átvezetéssel, valamint a Kecskemét irányába haladó 54. számú főúttal való találkozásába is. A fejlesztés részeként közúti ellenőrző hely, buszöböl és a főpályát keresztező önkormányzati és földutak rávezetései is megépültek.

útépítés
Tíz éve tartó folyamat zárul le idén decemberben, amikor a teljes soltvadkerti elkerülő utat átadják a forgalomnak / Fotó: Facebook

A II. ütemhez kapcsolódóan folyamatban van két körforgalmú csomópont építése az új nyomvonal és az 5405-ös Soltvadkert–Kiskunmajsa–Szeged összekötő út, valamint az 53. számú főút találkozásában, kerékpárút, valamint a főpályát keresztező önkormányzati és földutak kivitelezése – írja a Magyar Építők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.