BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály: nem sikerült a bojkott, Budapesten lesz megtartva az uniós csúcs

„Mindig mindenen el kell gondolkodni” – ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy vállalná-e a felkérést, ha a miniszterelnök őt jelölné a jegybank élére. A tárcavezető a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcs előtt azt mondta, sikerült elhárítani minden bojkottra szóló felhívást, így a magyar fővárosban rendezhetik az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek informális találkozóját, ahol minden tagállam képviselteti magát. Egyelőre nem erősítette meg, hogy felkérte volna a kormányfő a Magyar Nemzeti Bank vezetésére, de jelezte, mindennek megvan a maga ideje.

„Szeptember 12-től szeptember 14-ig az uniós csúcstalálkozót Budapesten tartjuk” – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, aki az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő informális találkozója előtt tartott sajtótájékoztatót. 

VARGA Mihály
Varga Mihály: Európa komoly kihívások előtt áll, ezért tűzte ki célként a magyar elnökség a versenyképesség javítását / Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

A pénzügyminiszter szerint méltatlan és sajnálatos, hogy a mindenkori magyar konstruktív hozzáállást nem mindenki viszonozza, ezzel szemben a magyar kormány továbbra is a párbeszéd híve.

A budapesti tanácskozást ellehetetlenítő szándékok nem értek célba, minden uniós ország képviselteti magát a csúcson

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy jegybankelnökök is jelen lesznek. Szerinte minden feltétel adott, hogy az uniós csúcs sikeres legyen. Ez azért fontos, mert Európa komoly kihívások előtt áll, ezért tűzte ki célként a magyar elnökség a versenyképesség javítását. Ide tartozik a védelempolitika, a demográfia, a kohéziós politika, az agrártámogatások ügye.

Demográfia, migráció és zöldátállás az uniós csúcs fókuszában

Varga Mihály elmondta, hogy három területre fókuszálnak a következő napokban: ezek a zöldátállás, a demográfia és az alacsony jövedelmű országok támogatása a migráció kezelésében. Az első kapcsán arra mutatott rá, hogy a feladat nagyságát jól jelzi, hogy a Covid előtti időszakhoz képest meg kellene duplázni a ráfordításokat. Magyarországnak jó példái vannak, korábban a lakosság 3 százaléka birtokolta az állampapírokat, azóta ez 21 százalék, tehát a lakosság bevonása a zöldátmenet finanszírozásába eredményes volt. A demográfiai kihívásokról elmondta, hogy számos területre negatívan hat, de szakpolitikákon keresztül több irányból lehet befolyásolni. 

A harmadik témára rátérve olyan országokat említett, amelyek a migráció kibocsátói. Magyarország szerinte évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy a bajokat nem importálni kell, hanem a küldő országokat segíteni.  

A magyar álláspontról bebizonyosodott, hogy helyes

– mondta Varga Mihály.

A magyar családpolitika is fókuszba kerül

Koncz Zsófia családügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy 2010 óta 30-féle intézkedést vezettek be, ezek között említette a babaváró támogatást, a jelzáloghitel elengedését, a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatását, illetve a nagyszülői gyedet. Arra is rámutatott, hogy a bölcsődei férőhelyek megduplázódtak tíz év alatt.

Folyamatosan azon dolgozik a kormány, hogy bővítsék a családtámogatásokat, így újra igényelhető a bölcsődei támogatás szeptembertől, illetve október elsejétől a speciális adózást választó egyéni vállalkozók könnyebben tudnak hozzájutni a falusi csokhoz vagy a babaváróhoz.

Jelezte azt is, a kormány célja, hogy megduplázza a családi adókedvezmény összegét.

Lesz-e jegybankelnök Varga Mihályból?

Kapott-e felkérést Orbán Viktortól, hogy vezesse a jegybankot – tette fel a kérdést a Reuters riportere.

Ez márciusban lesz esedékes, mindent a maga idejében

– válaszolta, hozzátéve, hogy a miniszterelnök jogosítványa, hogy jelölje a jegybank elnökét, nem érzi illetékesnek magát, hogy erre a kérdésre válaszoljon.

Hangsúlyozta, hogy az árstabilitás a jegybank elsődleges feladata, de ez nem zárja ki, hogy együttműködjön akár a kormányzati intézményekkel.

Varga Mihály szerint a növekedés során a beruházásoknak, az exportnak és a fogyasztásnak kell a központban állnia. Rámutatott: a nemzetközi szervezetek is 3, 5 százalékos gazdasági növekedést tartanak reálisnak. Szerinte a reálbérek lehetővé teszik idővel, hogy a fogyasztás helyreálljon, emellett a vállalati hitelkamatok csökkenésével a vállalatok hitelezése is aktivizálódjon. Elismerte ugyanakkor, hogy nagy kihívás a német gazdaság problémahalmaza. „A 3 és 5 százalék közötti növekedés miniszterelnöki elvárás, válaszolta arra, hogy mennyire kivitelezhető ekkora GDP-bővülés. 

Mindig mindenen el kell gondolkodni

– ezt az ATV kérdésére mondta, hogy elvállalná-e a jegybank vezetését, ha a kormányfő felkérné. 

Azon a fiskális pályán halad a kormány, amelyet elterveztek

A költségvetési hiányról azt mondta, hogy a kormány kész arra, hogy döntéseket mérlegeljen. Május–júniusban már így cselekedett, és javult a költségvetés helyzete. Másrészt hoztak olyan védelmi intézkedéseket, amelyek javítják a büdzsé helyzetét. Azt látják, hogy már ezek is javították a költségvetés állapotát, az augusztusi adatról azt mondta, hogy azon a fiskális pályán haladnak, amelyet elterveztek. De hozzátette, hogy van egy hároméves forgatókönyv, amellyel leszorítják a büdzsé hiányát.

Vannak eredmények, amelyekhez nem nyúlhat a kormány

„Vannak eredmények, amelyekből nem kíván a kormány visszalépni” – mondta a miniszter az augusztusi hiányadat kapcsán, hozzátéve, hogy nem hoznak olyan döntést, amellyel a potenciális növekedést rombolnák. Ezért a nyugdíjkifizetések is például maradnak. Emlékeztetett rá, hogy 80 százalékról 65 százalékra mérsékelték az államadósságot, ami azóta is mozgásteret ad a kormánynak. Varga Mihály szerint nincs likviditási problémája az államnak, jelenleg is több mint 3000 milliárd forint van a kormány kesz számláján.

Stabil, konszolidált helyzetben vagyunk

– mondta a tárcavezető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.