BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az exportképes kkv-knak szól a Demján Sándor-program

Szabados Richárd államtitkár szerint a következő időszakban a cél a középvállalati szektorban az exportáló cégek megerősítése és számuk megduplázása, amit a Demján Sándor-program segíthet.

A kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) támogatását, az exportálni képes cégek növekedését is segíti a Demján Sándor-program – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára, Szabados Richárd csütörtökön Budapesten, a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján.

_VEZ6530
Szabados Richárd a kkv-k helyzetéről elmondta: nem drámai a helyzet, hiszen óriási likviditás van a piacon / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Szabados ismertetése szerint ha a 900 ezer regisztrált kkv közül kiveszik a kényszervállalkozókat, valamint azokat, akik nulla eredményt értek el, illetve köztartozással rendelkeznek, akkor 200 ezer kkv-hez jutnak el. Ebből 30 ezer vállalkozás exportál, és ők adják a GDP 70 százalékát. Az exportáló kkv-k közül 15 ezer a magyar.

Kiemelte, a következő időszakban a cél a középvállalati szektorban az exportáló cégek megerősítése és a számuk megduplázása. 

Az államtitkár úgy vélte, a kkv-k támogatása érdekében hitelre, támogatásra, tanácsadásra és a cégek adminisztrációs terheinek csökkentésére van szükség. Hozzátette: a kkv-k élénkítésére tett lépések eredményességét úgy tudják lemérni, hogy sikerül-e olyan programokat kidolgozni, amelyek segítik a gazdasági növekedés jövőre megfogalmazott minimum 3 százalékos szintjének az elérését.

Ezenfelül vizsgálják majd azokat a szempontokat is, amelyeket az Európai Unió minden tagállamban és minden kkv-nál mér, ezek közé tartozik a kkv-k beruházási és exportfinanszírozáshoz való hozzájutási aránya.

Továbbá figyelik majd a technológiai mérőszámokat, ezek közé sorolta a digitális fejlettség tekintetében a lefedettséget és a felhőtechnológia alkalmazását, valamint az egy kkv által alkalmazott IT-szakemberek számát, a középkorúak és az idősek digitalizációs fejlettségét, valamint a mesterséges intelligencia beépítését a technológiába.

Szabados Richárd az előadását követő kerekasztal-beszélgetésen a kkv-k helyzetéről elmondta, nem drámai a helyzet, hiszen óriási likviditás van a piacon: például az elérhető EU-s refinanszírozási programokban 500 milliárd forint áll rendelkezésre.

Hamarosan az MFB-nél is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program

A Széchenyi Kártya Program MAX+ keretében 2022 óta érhetők el a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+, az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és a Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ termékek. A hitelkonstrukciókhoz jelentős állami kamat-, kezelésiköltség- és kezességidíj-támogatás kapcsolódik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.