BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kínai autó

Kiment Pekingbe a magyar újságíró és olyan kínai autókat látott, hogy leesett az álla – videó

Itt az ideje tudomásul venni, hogy immáron a kínai autómárkák adják a 21. századi járműipar krémjét. Kína járműipara már nem másol, hanem olyat tud, amit rajta kívül senki más a világon. A pekingi autószalon egyszerre volt kijózanító és sokkoló Európának.

Járműipari szempontból a 2024-es év nagy attrakciója kétség kívül a pekingi autószalon volt. A hivatalos nevén Auto China névre keresztelt nemzetközi esemény kilenc napon keresztül mutatta be a legújabb autómodelleket a világ szinte minden pontjáról.

kínai autó
Kiment Pekingbe a magyar újságíró és olyan kínai autókat látott, hogy leesett az álla – videó / Fotó: Autotrader

Miért fontos a pekingi autószalon?

Bár a pekingi autószalont immáron a 18. alkalommal tartották meg a tavasszal – először 1990-ben –, de talán minden eddiginél fontosabb volt. Eleve kétévente esedékes, csakhogy az utolsó 2022-ben a Covid-járvány miatt elmaradt. Így aztán 2020-ban nyitott kaput utoljára, az azóta eltelt négy évben pedig a feje tetejére fordult a globális járműipar.

Hogy hogyan, arról hosszan lehetne írni. Az egyik legbeszédesebb tény az autóexportőr-index alakulása: 2023 végén Kína ebben a mutatóban felért a csúcsra és maga mögé szorította Japánt. Mindkét ország nemzeti autóipari szövetsége szerint (vagyis hiteles adatokról van szó) 2023-ban

  • Japán 4,42 millió autót exportált,
  • Kína pedig 4,91 milliót.

Ezzel Kína a világ legnagyobb autóexportőrének mondhatja magát és éppen ezt a célt tűzte maga elé. Érdekes egyébként, hogy a globális autópiaci pozíciójának megerősítésében az egyik kiemelt tényezőt az oroszországi eladások erőteljes növekedése jelentette.

Tehát bármennyire nehéz is megemészteni a hagyományos járműipari nagyhatalmaknak, Kína föléjük nőtt és egyáltalán nem csak a számokban. A pekingi autószalon pedig hűen tükrözte az erőviszonyokat. Aki követte, hogyan múlt el a dicsősége a legendás genfi autószalonnak, az most némi megrökönyödéssel tapasztalhatta, hogy az Auto China 2024-en 230 ezer négyzetméteren több mint száz új autómodellt mutattak Kínából, Nagy-Britanniából, Németországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Dél-Koreából és Japánból.

A kiállítás döntő részben a tiszta energiaforrásokkal, magyarán az elektromosan hajtott járművekről szólt, számos gyártó itt mutatta be a jövő autóinak prototípusait is. Így például a BMW elhozta a Neue Klasse koncepcióját, amit jó eséllyel Debrecenben fognak gyártani. Ott volt a Volvo, amely évek óta egyetlen másik autószalonon sem tette tiszteletét, Pekingbe viszont az egykori genfi standját hozta el. Ami talán jól mutatja, micsoda rongyrázásnak adott otthont a kínai autóshow.

Kiment Pekingbe a magyar újságíró és olyan kínai autókat látott, hogy leesett az álla

Nem maradt el a Volkswagen, a Ford, a Mercedes vagy az Audi. Csakhogy a lényeget nem ők adták. Hanem azok a kínai márkák, amelyek európai szemmel jószerint ismeretlenek, csakhogy éppen itt az ideje tudomásul venni, hogy immáron ők adják a 21. századi járműipar krémjét. Ezzel az egyik legismertebb magyar autós újságíró, a pekingi autószalont a helyszínen megtekintő Csikós Zsolt szembesítette a magyar nagyközönséget. A Speedzone munkatársaként a napokban egy közel kétórás videós anyagot publikált az autókiállításról, amelyben nem csak az egyes modelleket mutatta be, hanem a benyomásainak is hangot adott.

Ebben pedig sok köszönet nincs az európai járműipar oldaláról.

Ez az a szalon, amelyen ha nem vagy ott, nem létezel. Aki fontos ebben a szakmában, az itt van – tisztázta rögtön az elején Csikós Zsolt a kínai kiállítás jelentőségét. Majd olyan márkákra hívta fel a figyelmet, mint 

  • az Aito,
  • az Avatr,
  • a Buick (ez amerikai),
  • az Icard,
  • a Neta,
  • a lynk&co,
  • a Smart (már ez is kíniai tulajdonban van)
  • a Denza,
  • a YangWang (ez a Byd egyik luxusmárkája),
  • a Fangchengbao
  • vagy a Dongfeng, ami például megmutatta a maga Cybertruckját. 

A Denza (ami a Mercedes és a Byd közös cége) elhozta a Z9 Gt névre keresztelt szörnyet, ami 1000 lóerős és három villanymotor hajtja. A legendás német tervező, Wolfgang Egger álmodta meg. A Z9 Gt jönni fog Európába, amit Csikós Zsolt úgy kommentált, hogy meglehetősen kényelmetlenül érezheti magát Elon Musk a bőrében. Bár hozzátette, hogy a Tesla és a Byd üzleti partnerek, a Németországban gyártott Teslákban például Byd-akkut építenek.

A Fangchengbao a Super9 roadsterrel rukkolt elő. Ennek a formatervezése olyan, hogy a szélvédőt sem teszi szükségessé. Kínában egyébként szokatlan kategória a roadster, de úgy látszik, ez is már csak a múlt. „Olyan dolgokat hallottam itt, amelyek nem régen még hadititoknak minősültek. Kína már nem másol, előtte van bárkinek. Másnak nincs meg ez a technika, ami nekik. Ha egy éve ezt mondja nekem valaki, úgy reagáltam volna, hogy hülye. Borzasztó durva, megkukultunk. A kínaiak felállva tapsoltak, a külföldiek meg néznek maguk elé meredten” – összegezte Csikós Zsolt a pekingi autószalonon szerzett élményeit. 

Úgy fogalmazott, hogy a kínai autóiparban izzik a pénz és már lifestyle dolgokat gyárt, ami eddig Európára volt jellemző. A kínai már nem is az európai márkával verseng, a kínai márkák egymással viaskodnak. De közben olyan praktikumokra is képes, mint a Byd Seagull, ami Európában az egyik legjobban várt kisautó. Ennek az ára jócskán tíz millió forint alatt lesz az ígéretek szerint. De a Bydnak közben maradt kapacitása, ötlete és erőforrása az Ocean, a Seal5 és a Sealion fejlesztésére is, ami után kis túlzással fél Magyarország epekedik és a Tesla Y riválisának szánják. Kínában ez év végén kerül forgalomba és a Byd aktuális csúcsmodellje.

Nem szabad elfeledkezni a Nio-ról sem, amelyt percek alatt cserélhető akkumulátorokkal szerelnek és már itt vannak Magyarországon is.

Az európai járműipar végignézi a saját temetését

Ezt a felhozatalt fejelik meg az olyan típusok, mint a Yangwang U8 Offroad Master Edition, ami az eleve brutális U8-at fejeli meg. Utóbbi méteres vízben képes úszni, a 100 km/h-ra való gyorsulása 3,6 másodperc, amit 1200 lőerővel produkál, illetve mellesleg helyben meg tud fordulni. Az ember azt gondolná, ezt nem lehet überelni, nem tud vitázni vele a járműipar. Csakhogy a U8 Offroad Master Edition erre rácáfol.

Ennek saját drónrendszere van, ami maga cseréli az akkumulátort. Ez már gond nélkül legyűri a másfél méteres vizet is. Éjjellátó infra berendezéssel szerelték fel, ami 300 méterig észlel. Műholdas telefonja van és mínusz 49 és plusz 88 fok között minden körülmények között működik. „Mit lehet erre lépni? A semmiből jön egy ilyen autó. A Mercedes G osztály meg 588 lőerő” – jegyezte meg a magyar újságíró.

Aztán rögtön továbblépett a Yangwang U7-es típusához, ami 1300 lőerős, 2,9 másodperc alatt éri el a 100 kilométer per órás sebességet. De a legérdekesebb, hogy aktív rugózási rendszerrel bír, hogy a futómű tíz milliszekundumos spéttel leköveti az út elmozdulásait, miközben áramot termel magának. És akkor az U9-ről, a Ferrari-evő, 238 ezer dolláros, ezer lóerős versenyautóról nem is beszéltünk hosszan, ami már meg is rendelhető.

Figyelj. Most érjük tetten a pillanatot, hogy kezdünk túllendülni azon, hogy a kínai silány. Az ember agya késéssel követi a változásokat, már elhisszük, hogy nem silány a kínai. De eddig koppintottak. Csakhogy mostantól ők diktálnak. Most van az a pillanat, hogy ők találják ki a dolgokat. A japánok is voltak ebben a helyzetben 25-30 éve, amikor már nem koppintottak. Amit most a kínai márkák tudnak, ezek a dolgok nincsenek meg máshol. És nem úgy mutatják be, hogy ezek egyszer majd lesznek, hanem itt vannak készen, árulni fogják a piacon. Nem tudom, mi fogja ezt megállítani. Semmi. Mit fog az EU tíz éven belül az autóiparában gyártani? Ezek a kínai autók messze előbb járnak a többinél – fejtette ki Csikós Zsolt.

Kiemelte, hogy nem riogatni akar, de az a gondolat született meg benne Pekingben, hogy 

idejöttünk a saját temetésünket megnézni.

Nem tudom megmondani, hol a remény. Mit fog csinálni a Mercedes? – tette föl a kérdést a Xiaomi Su7-es modellje előtt. Szerinte a kínaiak kitalálták, mi tetszik az embereknek az autókban. Ezt az egyenformát kezdi átvenni egy csomó más márka. Olyan ez, mint a kóla, mindenki az ő ízét akarta és nem lehetett továbblépni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.