BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sem látszik a fény az alagút végén: siralmasan teljesít a magyar ipar

Még mindig tart a magyar ipar vesszőfutása, augusztusban közel 10 százalékkal esett vissza a gyártás volumene. Igaz, a nagy visszaesés a munkanaphatások következménye, havi alapon azonban továbbra sem látni a fordulat jelét.

Továbbra sincs túl a nehezén a magyar ipar, a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közölt adatai szerint augusztusban az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5 százalékkal mérséklődött.

ipar
Továbbra sem látszik a fény az alagút végén: siralmas számokat produkál a magyar ipar / Fotó: Kurucz Árpád / Mediaworks

Júliusban az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben havi alapon legalább már stagnált.

Tehát a mai adat után továbbra is sem beszélhetünk fordulatról. A magyar ipar még megszenvedi a gyenge európai konjunktúrát, és várhatóan a harmadik negyedéves GDP-ben is a visszahúzó erő fog érvényesülni.

Bár a részletes adatokat később közli a KSH, annyit árult, hogy a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a vegyi anyag, termék gyártásában. Vélhetően a magyar gazdaság húzóágazatának számító szektorok még mindig nehéz helyzetben vannak, júliusban a jármű- és akkumulátorgyártás is 10 százalékkal esett vissza. Itt egyedül a német gazdaság magára találása segíthetne, azonban továbbra sem érkeznek jó hírek Európa legerősebb gazdaságából. Németország korábban tervezett 0,3 százalékos növekedés helyett idén a német gazdaság a legújabb előrejelzések szerint 2024-ben stagnálni fog, miután az ígéretek ellenére a kormány nem tudott válaszolni a vállalatok problémáira.

Az augusztusi gyenge teljesítményben vélhetően szerepet játszhatott, hogy rendszerint ilyenkor végzik el a hazai gyárakban a karbantartásokat, ami értelemszerűen a termelés visszaesésével jár együtt. Ugyanakkor már egy ideje alacsony kapacitáskihasználtság jellemzi a magyar ipart, az év első hónapjaiban a teljes kapacitásuk mindössze 70 százalékán pörögtek a hazai gyárak, és a helyzet azóta sem javult. A Mercedes az idei második fél évben a három műszakról két műszakra állt át, amit a gyártósorok átállításával magyarázott, ez azonban jelentős termeléskiesést is okoz a kecskeméti gyárnak.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.