BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Havi két koktél ára fiatalon sokat érhet nyugdíjas éveink alatt

Folyamatosan növekszik az egészségpénztárakba befizető tagok száma – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Mihályi Dávid, az MBH Gondoskodás Egészségpénztár és MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár értékesítési, marketing- és ügyfélszolgálati vezetője. A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban kiemelte: egy 25 éves pályakezdőnek elég egy havi 10 ezer forintos befizetés, hogy nyugdíjas éveire legyen havi plusz 100 ezer forintos megtakarítása.

Gyűjtenek az egészségükre a magyarok?

A jegybanki statisztikák azt mutatják, hogy az egészségpénztári tagok száma folyamatosan, évről évre növekszik. Most már 1,1 millió tag van, a befizetések pedig – 2022-ről 2023-ra – 20 százalékkal nőttek. Ám hiába egyre magasabb ez az összeg, amelyet a háztartások ilyenformán félretesznek, ez még mindig alacsony. A Központi Statisztikai Hivatal 2021-es adatai szerint a magyarok mintegy ezermilliárd forintot költenek egészségre családszinten „out of pocket”, azaz saját zsebből. Ehhez képest pedig a tavalyi egészségbiztosítási pénztárakba való befizetés 87 milliárd forint volt az egész szektorban.

Mihályi Dávid, az MBH Gondoskodás Egészségpénztár és MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár értékesítési, marketing és ügyfélszolgálati vezetője
Mihályi Dávid, az MBH Gondoskodás Egészségpénztár és MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár értékesítési, marketing- és ügyfélszolgálati vezetője / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Miért lenne előnyösebb, ha ez az összeg magasabb lenne?

Mint az előbbi példából kiderül, még a 10 százaléka sem folyik át a pénztárakon az egészségre költött összegnek, ezzel pedig bizony a családok járnak rosszul: így akár évi 150 ezer forintnyi adó-visszatérítésről maradnak le azok, akiknek van adózott jövedelmük. Ezt az összeget pedig rengeteg mindenre költhetnek. Egy 2023-as kutatás szerint a családok 350 ezer forintot költenek egy évben egészségükre.

Az MBH-nál mennyit tesznek félre az ügyfelek ilyen célra?

Felmérésünk szerint pénztártagjaink 40 százaléka 5-10 ezer forintot tesz félre az egészségre, másik 40 százalék pedig 15 ezer forint feletti összeget. Felhívnám a figyelmet: mi sem vagyunk tisztában azzal, mennyit költünk az egészségünkre. Ebben benne van többek között a fogorvos, a járóbeteg-ellátás, egyebek. A költések aránya így néz ki: 50 százalék gyógyszer és gyógyászati segédeszköz, 40 százalék járóbeteg-ellátás a maradék pedig az egyéb, ami lehet például lakáshitel is!

Kevesen tudják ugyanis az egészségpénztárakról, hogy születési támogatásra, lakáshitelre, munkanélküliség vagy válás esetén is ki lehet venni pénzt.

Úgy látjuk, folyamatosan nő azok aránya, akik ezzel tisztában vannak, de még mindig rengetegen csodálkoznak rá, hogy ilyen lehetőségeik vannak. Az egészségpénztárnál az is fontos szempont, hogy ezt az összeget nemcsak a befizető, hanem a családtagjai is felhasználhatják, így akár egy nyugdíjas idős rokont is bejelenthetünk szolgáltatási kedvezményezettnek. 

Hogyan lehet eljuttatni az embereknek azt az üzenetet, hogy jól járnak egy egészségpénztárral?

A pénzügyi tudatosságot kell fejleszteni. Az egészségpénztárat elég sokan megtakarításként kezelik, pedig ha valaki a patikában bankkártyával vagy készpénzzel veszi meg a saját/gyermeke/idős rokona gyógyszerét, és nem a pénztáron keresztül, ugyanannyit fizet, csak elveszít 20 százalék adó-visszatérítési lehetőséget. Hangsúlyozom, ez olyanokra vonatkozik, akiknek a jövedelméből levonásra kerül az szja, tehát vannak kivételek, mint a négygyermekes édesanyák vagy a 25 alatti munkavállalók bizonyos része. Mi nagyon szeretnénk, hogy az emberek jól használják az egészségpénztárat, mert kis odafigyeléssel 150 ezer forinttal támogathatná meg az állam bizonyos költéseiket.

Mihályi Dávid
MBH
Mihályi Dávid egészségüggyel foglalkozó szakértőkkel beszélgetett / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Gyűjtenek-e a magyarok nyugdíjkiegészítésre?

Tavalyi felmérésünkből kiderült, hogy az egészségpénztár-tagok száma meghaladta a nyugdíjpénztárakét. Persze van olyan is, aki mindkét helyre fizet. Egy 25 éves pályakezdőnek elég egy havi 10 ezer forintos befizetés, hogy nyugdíjas éveire legyen mintegy 100 ezer forintos megtakarítása. Aki már később jut el oda, hogy elkezdjen félretenni, érdemes magasabb összeggel kalkulálni. Úgy gondolom,

10 ezer forintot megér havonta az, hogy anyagilag biztonságosabb öregkorunk legyen.

Egy huszonéves fiatal egy buliban ennél manapság már többet költ este, és az már nem hangzik olyan szörnyen, hogy két koktél árát félretegyük a pénztárba havonta. Szeretnénk, hogy az öngondoskodás minél jobban tudatosuljon a lakosságban.

Akkor az egyén felelőssége a legfontosabb?

Fontos az egyén szerepvállalása abban, hogy egészségesen és anyagilag biztonságban éljen, de a munkáltatónak is van felelőssége abban, hogy a munkavállalója egészségesen éljen, és egy biztos nyugdíj tudatában dolgozzon. Mi úgy látjuk, hogy egyre több munkáltató dönt úgy, hogy ilyen szolgáltatásokat biztosít munkavállalói számára. Ez egy olyan termékcsomag, melyre kell pénzt szánni, mert ezzel lehet még motiváltabb a munkaereje, valamint kevesebbet is megy betegszabadságra egy egészséges kolléga.

Milyen szolgáltatás lehet még kiemelten fontos?

Felhívnám a figyelmet arra, hogy egy szűréssel akár életet is lehet menteni: tudok olyan nagyvállalatról, ahol a céges szűrésnél ezer munkavállaló volt vizsgálaton, és az egyik kollégát onnan vitték a műtőbe. Ha ezt a szolgáltatást nem biztosította volna a munkáltató, ki tudja, nem lett volna-e késő, amikor dolgozójuk magától megy el egy ilyen vizsgálatra. Szerencsére ezt már nem tudjuk meg.

Biztosítást is érdemes kötni?

Az egészségpénztárak nagyon minimális díjért biztosítási csomagot is tartalmaznak. Sok pénztártag van egy pénztárban, ezért olcsón lehet ezekhez a csomagokhoz hozzájutni, nem úgy, mint a magánpiacon, ami jóval drágább. Érdemes megnézni, melyik pénztárnak van ilyen szolgáltatása, az MBH-nak van.

Előfizetés az egészségre

Munkaadó és munkavállaló kölcsönösen nyerhet az egészségpénztári vagy a nyugdíjpénztári tagsággal, a minden tekintetben megőrzött egészség pedig össztársadalmi érdek. A rendkívül rugalmas formában megvalósítható öngondoskodást érdemes mihamarabb elkezdeni, a szemléletformálásban pedig pont a munkaadóknak lehet kiemelt szerepe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.