BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rászánta magát a kormány: nekifog a vidéki repülőterek átfogó fejlesztésének

Megszületett a kormányhatározat, amely a vidéki repülőterek fejlesztését is tartalmazza. Mindez összhangban áll a gazdaságfejlesztési stratégiával.

Több cikkben is beszámoltunk arról, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a következő tíz év kormányzati beruházási koncepciója. Ebben külön rendelkeznek a vasúti és a közúti fejlesztésekről és külön bekezdést kapott a légiközlekedés jövője.

repülőtér
Rászánta magát a kormány: nekifog a vidéki repülőterek átfogó fejlesztésének / Fotó: Kallus Gyögy / Világgazdaság

Ennek kapcsán azt rögzítette a kormány, hogy a légiközlekedés és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra-elemek fejlesztése útján növelhető egy adott térség tőkevonzó képessége és gazdasági teljesítőképessége. Ebben kulcsfontosságú elemként nevezte meg a repülőtereket, amelyek fejlesztése viszont az elmúlt időszakban – néhány kivételtől eltekintve (Győr-Pér, Debrecen) – elmaradt.

Feltámasztják a vidéki repülőtereket Magyarországon

Csakhogy ebben most változás látszik, hiszen a 2035. december 31-ig tartó programozási időszakra vonatkozó koncepció racionális és hatékony repülőtér fejlesztési irányokat tartalmaz összhangban a kormány gazdaságfejlesztési stratégiájával. A légiipar fejlesztése ugyanis (kihasználva a repülőterek és az  ipari központok adottságait) jelentős fejlesztési potenciált jelentenek és új területet nyitnak a gazdaság, a magas hozzáadott értékű termelés számára. A kabinet az alábbi pontok alapján látja indokoltnak fejleszteni a légiközlekedést:

  • a légiközlekedés és a légiipar húzóágazati jellege a kutatás, fejlesztés és innováció terén,
  • a regionális együttműködések, beleértve a határon túli magyarsággal, Kárpát-medencei városokkal való szorosabb együttműködés képességet, erősítik az ágazat versenyképességét.
  • az állam jelentős szereppel rendelkezik a szektorban, egyúttal nemzetközi szabályozással előírt kötelezettségei is vannak,
  • a vidéki városok megközelíthetőségének javítása erősíti a  helyi gazdasági fejlődést, tőkevonzó képességet,
  • a regionális repülőterek szerepe megkérdőjelezhetetlen az egyes régiók összekapcsolásában, a népesség mobilitásának növelésében. Fejlesztésük kimagaslóan segítheti egy adott térség lakosságmegtartó erejét és életminőségt.

Mindezekre tekintettel a kormány megállapította, hogy Magyarországon – a földrajzi adottságok és geopolitikai helyzet okán – 

szükséges olyan repülőtér-fejlesztési irány meghatározása,

amely racionálisan és hatékonyan szolgálja a  gazdasági és társadalmi fejlődést és egyben erősíti a versenyképességet. Arra is kitért, hogy az infrastrukturális fejlesztéseken átesett repülőterek hatékony kihasználtsága nem képzelhető el a léginavigációs szolgáltató és a szabályalkotó-felügyeleti tevékenységek egyidejű, párhuzamos fejlesztése nélkül. Ezért ezeken a területeken is elengedhetetlenek a beruházások.

Végül kiemelte, hogy a repülőterek fejlesztés során a prioritásokat a turisztikai, nemzetgazdasági és honvédelmi koncepciókban megfogalmazott célok alapján kell meghatározni. A tejes képhez hozzátartozik, hogy a kormány nem először szánja rá magát, hogy felélessze az egykor szebb napokat látott vidéki repülőtereket. A kérdés legutóbb 2021 végén volt napirenden, aztán a 2022 telén kitört ukrán háború és annak gazdasági hatásai ezt a projektet is befagyasztották. 

Könnyen lehet, hogy a következő tíz évben ezt az elképzelést valósítaná meg a kormány. Ennek részleteiről az alábbi cikkben számoltunk be.

Ezekben a vidéki városokban fejleszthetik a repteret

Mintegy 30-35 milliárd forintból újulhat meg a békéscsabai repülőtér. A futópálya Airbus A320-as vagy annál nagyobb méretű polgári és teherszállító repülőgépek fogadására is alkalmas lesz.

  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.