BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter: Európa gazdasági öngyilkosságot követ el

Magyarországon jelen van a három német prémiumautó-gyártó, és a tíz legnagyobb keleti akkumulátorgyártóból öt. Szijjártó Péter szerint ezek a tények megmutatják hazánk gazdasági semlegességét. A miniszter reméli, hogy október végéig a józan ész visszatér a brüsszeli döntéshozók fejébe, és megakadályozzák „az európai gazdasági öngyilkosságot”.

A gazdasági semlegesség gyakorlati megvalósulását jelenti, hogy Magyarországon a német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködhetnek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a BYD beszállítói fórumán, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) budapesti székházában.

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter szerint a tények mutatják meg Magyarország gazdasági semlegességét / Fotó: Bodnár Boglárka

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy

Magyarországon jelen van a három német prémiumautó-gyártó, ezzel párhuzamosan a tíz legnagyobb keleti akkumulátorgyártóból öt. 

A forradalmian megújuló autóipar keleti és nyugati bástyái itt, Magyarországon találkoztak, így az ország a keleti és nyugati vállalatok találkozási pontjává vált Európa közepén.

A miniszter bírálta a kínai elektromosautó-ipart sújtó európai uniós büntetővámokat, amelyek szerinte az európai gazdaságot hozzák nehéz helyzetbe. Elmondta, 

reméli, hogy október végéig a józan ész visszatér a döntéshozók fejébe Brüsszelben, és valahogy meg lehet akadályozni ezt „az európai gazdasági öngyilkosságot”.

Vámháború: az EU beismerte, totális csőd, amit eddig művelt, most mégis tovább súlyosbítaná a helyzetet

A vám mindig növeli a vámhatáron áthaladó áruk árát, melyet végső soron a fogyasztó fizet meg, tehát jólétcsökkentő hatása van – erre hívta fel a figyelmet Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője az Európa és Kína között kibontakozó vámháború kapcsán. Szerinte a vámok bevezetésének komoly ára lesz, csakhogy ezek mindig utólag derülnek ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.