BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vicc: filléres telkekkel, milliós támogatásokkal csábítanak ezek a magyar települések

Egyre több falu ad támogatást a beköltözőknek. A legújabb Eperjes, amely egymillió forintot ígér azoknak a családoknak, akik többek közt vállalják, hogy legalább egy évtizedig a településen élnek.

A Békés vármegyei Eperjes egymillió forint támogatást ad azoknak a családoknak, akik a településre költöznek, feltéve, hogy legalább tíz éven át ott élnek, a szülők pedig bemutatják az erkölcsi bizonyítványukat, és igazolják, hogy dolgoznak. Ám amennyiben a vállalt határidő előtt elköltöznek, az összeget kamatostul vissza kell fizetniük az önkormányzatnak.

The,Spis,Castle,(spissky,Hrad),In,The,District,Of,Eperjes
település
 Eperjes egymillió forintot ígér a településre költözőknek /  Fotó: Shutterstock

Kabai Mátyás polgármester a Délmagyarnak elmondta, hogy emellett felújíttattná a kihasználatlan épületeket, amelyekből van néhány. Az elmúlt öt évben a település lélekszáma 495-ről 420-ra csökkent.

A faluban akár már 3-5 millió forintért is lehet házat venni, így a támogatás mértéke felettébb magasnak tekinthető.

Tolnanémedi egy forintért kínál telkeket a településen

Az egyforintos telkek feltétele Tolnanémediben is az, hogy a beköltöző legalább 10 évig életvitelszerűen ott lakjon. „Ezek a lakótelkek jó helyen vannak, víz, villany be van vezetve. Paks és Tamási tőlünk 30 kilométerre, Szekszárd 60-ra van. Egy Pest közeli településnek ez a távolság nem számítana soknak, de a vidéken élők kényelmesebbek – magyarázta Vígh László polgármester a Teolnak.

Bátaapátiban is fillérekért adnak közművesített telkeket

A szintén Tolna vármegyei Bátaapáti már két évtizede jelképes összegért árul közművesített területeket az odaköltözőknek. Eddig 35 telekből négyet adtak el. A telkek egy részével az a probléma, hogy nagyon meredek helyen vannak, így például télen nehéz megközelíteni az ott felhúzott épületeket.

Bátaapáti-06
Életkép Bátaapátiból / Fotó: Németh András Péter

„Jelenleg a telek négyzetméterét 300 forintért kínáljuk, de van feltételünk: a területre beépítési kötelezettséget írunk elő, amikor eljut valaki a födémig, egymillió forinttal támogatjuk” – közölte Koroknai Róbert polgármester, aki a településre olyan embereket, családokat vár, akik szeretnének életvitelszerűen Bátaapátin élni.

Megfizethető lakhatást ígérnek a rászoruló családoknak

Több száz új szociális bérlakás készül el a felzárkózó településeken 2026 júniusáig. A szociálisbérlakás-program segítséget ad a rászoruló családoknak, akiknek a megfizethető lakhatás révén több pénzük marad élelmiszerre, ruházatra és egészségügyi ellátásra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.