BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály: fejlesztési bankok nélkül nincs válságkezelés

A pénzügyminiszter Washingtonban vett részt egy G20-as eseményen. Varga Mihály ismertette a nemzetközi fejlesztési bankok fejlesztését célzó hárompilléres javaslat ütemtervét.

Növelni kell a nemzetközi fejlesztési bankok szerepét a válságok kezelésében, ennek érdekében jobb, nagyobb és hatékonyabb intézményekké alakítjuk át őket – nyilatkozta Varga Mihály a G20-as pénzügyminiszterek és jegybankelnökök tanácskozását követően Washingtonban. A pénzügyminiszter, aki az ülésen az EU-tanács elnöksége képviseletében vett részt, hangsúlyozta, hogy a G20-pénzügyminiszterek és -jegybankelnökök elfogadták a nemzetközi fejlesztési bankok fejlesztését célzó hárompilléres javaslat ütemtervét – derült ki a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleményéből.

VARGA Mihály
pénzügyminiszter G20
Varga Mihály az EU-tanács elnöksége képviseletében vett részt a G20 ülésén / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Varga Mihály elmondta:

  • Első pillérként a multilaterális fejlesztési bankoknak bővíteniük kell finanszírozási kapacitásukat, miközben biztosítják hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságukat.
  • A második pillér az, hogy hozzáférhetőbbé kell tenniük finanszírozási és tanácsadói szolgáltatásaikat, fokozniuk kell a magántőke és a hazai források mozgósítását.
  • A harmadik pillér a hatékonyság növelésére irányul, amelynek egyik eszköze a földrajzi elosztottság növelése és a helyi igények jobb megismerése.

Az ülésen megvitatták a globális pénzügyi szektort érintő kihívásokat is. Ezzel összefüggésben a pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány, majd az orosz–ukrán háború veszélyeztette a pénzügyi stabilitást, azonban a nemzetközi pénzügyi rendszer ellenállónak bizonyult. Ennek a stabilitásnak a megőrzését segítheti a határokon átnyúló kifizetések fejlesztése, a digitális innovációk szabályozása és a pénzügyi integráció.

A gyorsfizetési rendszerek fejlesztésével javul a kifizetések hatékonysága, a G20 célja pedig az olcsóbb és gyorsabb határokon átnyúló kifizetések elérése. Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy a digitális innovációk új kihívásokat és lehetőségeket kínálnak. A kriptoeszközök rendszerszintű kockázatokat jelentenek a hagyományos pénzügyi rendszerekkel való összefonódásuk miatt, éppen emiatt a G20 elkötelezte magát a kriptoeszközökkel kapcsolatos keretrendszer fejlesztése mellett.

A pénzügyi integráció, és a pénzügyi szolgáltatások széles körű hozzáférhetősége kulcsszerepet játszik a fenntartható fejlődésben, különösen a szegénység csökkentésében

– zárta gondolatait  pénzügyminiszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.