BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály nagyon optimista: mindenkit érintő jó hírt közölt

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér az uniós élmezőnybe.

„A nemzetközi elemzők is egyetértenek abban, hogy a magyar gazdaság növekedése az idei 1,5 százalékos szintet követően jövőre 3,4 százalék körül lehet, amely az egyik legmagasabb az uniós rangsorban” – jelentette ki Varga Mihály az EY Az Év Üzletembere díjátadóján. 

VARGA Mihály
Varga Mihály szerint a blokkosodás és bezárkózás leginkább Európát sújtja / Fotó: Lakatos Péter

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy 

a gazdasági semlegesség a záloga annak, hogy a magyar gazdaság kilátásai ismét kedvezően alakulnak.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a gazdaságban mindennek a bizalom és az együttműködési képesség az alapja. A miniszter emlékeztetett: 2010-ig minden szektorban a bizalomvesztés jelei mutatkoztak, a gazdasági szereplők között a szembenállás volt a jellemző. Ezzel szemben mi párbeszédet kezdeményeztünk a gazdaság szereplőivel, hatéves bérmegállapodást kötöttünk, hitelprogramokat indítottunk, erős családtámogatási rendszert építettünk fel – hívta fel a figyelmet. 

„Ahogyan sikerült helyreállítanunk az alapvető bizalmat, úgy indult meg Magyarországon a gazdasági növekedés” – mondta a pénzügyminiszter. A politikus az elmúlt időszak eredményeiről szólva azt mondta, hogy 

2010 óta máig folyóértéken megháromszorozódott, reálértékben 42 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, 1 millió új munkahely jött létre és több mint 50 százalékkal nőtt a reálbér. A miniszter hozzátette, hogy a magyar GDP jelenleg 5,5 százalékkal haladja meg a járvány kitörése előtti szintet, megelőzve a 4,4 százalékos uniós átlagot. 

Több mint egy éve ismét nőnek a reálbérek, pozitív a külkereskedelmi mérlegünk, javulnak a makrogazdasági mutatóink – tette hozzá. Az egyensúlyi mutatókról szólva a pénzügyminiszter kiemelte: az idei 4,5 százalékos költségvetési hiányt jövőre 3,7 százalékra, majd 2,9 százalékra csökkentjük, az államadósságot 2026-ra 70 százalék  alá visszük. Varga Mihály megjegyezte: a ma tapasztalható blokkosodás és bezárkózás leginkább Európát sújtja, mi a blokkosodás helyett a gazdasági semlegesség mellett köteleztük el magunkat. Ennek eredményeként a jövőbeli kilátásaink kedvezőek: a nemzetközi elemzők várakozásai alapján a magyar gazdaság növekedése a következő években tartósan az uniós élmezőnyben lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.