BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új bizottság számolja a kifehéredésből származó pénzt

Testület. Megalakult tegnap a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő háromtagú bizottság. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke és Ligeti Csák makrogazdasági statisztikával foglalkozó szakértő alkotja a testületet. A bizottság feladata, hogy hónapról hónapra értékelje a gazdaságban zajló folyamatokat, így többek között vizsgálja az államháztartás bevételeit, elemezze, hogy a bevételek alakulásában milyen főbb tényezők játszottak szerepet, a többletforrásokhoz mennyiben járult hozzá a szürke- és a feketegazdaság fehéredése.

Fekete István a Világgazdaságnak elmondta: megígérték nekik, hogy minden, a munkájukhoz szükséges adatot rendelkezésükre bocsátanak az állami szervek. Bár havonta vizsgálják a bevételek alakulását, a tendenciákat elemezve leghamarabb januárban tudnak reális képpel a nyilvánosság elé állni. Kiemelte még: e folyamatokról a közvéleményt kell tájékoztatniuk.

A Joint Venture Szövetség elnöke hozzátette, hogy csak a gazdaság kifehéredéséből származó bevételeket vizsgálják, azt, hogy bővül-e az adófizetők köre. Ha igen, s ha tartós lesz a folyamat, akkor a bevételek teremtenek lehetőséget arra, hogy csökkenthetők legyenek az élőmunkát terhelő járulékok. Ez utóbbi a versenyképességet szolgálja – szögezte le. Lapunk kérdésére Fekete István elmondta még, hogy társadalmi munkában vállalták a megbízatást. Mint emlékezetes, a kormányfő kedden jelentette be a bizottság életre hívását; akkor azt is elmondta, hogy létrejön majd egy civil szakértőkből álló kabinet is, amely az APEH és a VPOP vezetői mellett fog működni, s az adózói jogköröket elemezné. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.