BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás harmonizáció

Komoly problémákat okozhat, hogy a pénzügyi eszközök piacát szabályozó uniós direktívát (Mifid) csak a tagállamok egy része ülteti át nemzeti jogrendjébe a november 1-jei határidőig. A 2004 áprilisában elfogadott irányelv már 2007. január 31-én hatályba lépett a tagállamokban, de az egyes előírásokat a végrehajtási direktíva értelmében csak most csütörtöktől kell alkalmazni. Ehhez képest kilenc tagállam – köztük Magyarország – nem lesz képes betartani ezt a határidőt.

Januári 31-ig csak Nagy-Britannia, Románia és Írország, 14 másik tagállam pedig azóta jelezte a direktíva végrehajtását. Ciprus és Lettország az irányelv „részleges átültetését” jelentette Brüsszelnek, miközben Lengyelország saját bevallása szerint még „megbecsülni sem képes” az adaptáció időpontját – értesült a Financial Times. Charlie McCreevy belső piacokért felelős biztos szerint a bevezetéssel késlekedő tagállamok alapvetően saját cégeik érdekeit veszélyeztetik, mivel csak a Mifid szerint eljáró befektetési vállalkozások és hitelintézetek kapnak az egész unió területén érvényes szabad „útlevelet” működésükre – írja a Rapid. Szakértők szerint a Mifid által biztosított jobb ajánlatok és nagyobb piaci versenynek köszönhetően az előírásokat korábban alkalmazó piaci szereplők valóban könnyen elcsábíthatják a befektetni készülő ügyfeleket a konkurenciától.

Az elsősorban az értékpapírokba befektetők érdekeinek védelmezésére és a tőke költségeinek csökkentésére hivatott uniós irányelv alkalmazásának nyomon követését az Európai Értékpapír-felügyeletek Bizottsága (CESR) látja majd el, és a szervezet azt is felajánlotta, hogy tanácsadással segít majd áthidalni a Mifidet már alkalmazó és az ezt még nem teljesítő jogszabályi környezetek között fellépő nehézségeket. Az azonban még nyitott kérdés, hogy tagállami szinten hogyan fogják kikényszeríteni a felügyeleti szervek az előírások betartását.

A magyar Országgyűlésben a tervek szerint november 12-én tartják a végszavazást a Mifid újításait átültető befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályozásáról szóló törvényjavaslatról (Bvtv.), illetve a tőkepiaci törvény (Tpt.) vonatkozó paszszusainak módosításáról. Az átmeneti rendelkezések értelmében azok a cégek, amelyek az új jogszabályok hatályba lépése előtt már befektetési vállalkozói engedéllyel rendelkeztek, 2008. június 30-ig kapnak haladékot az alkalmazásra, de új szerződések kötése esetén már 2008. január 31-től az új Bvtv. és a Tpt. módosított részei szerint kell eljárniuk – mondta el kérdésünkre Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. Az átmeneti rendelkezések értelmében a befektetési ügyletekkel foglalkozó cégeknek 2008. június 30-ig önkéntesen kell jelenteni, hogy készen állnak az új jogszabályoknak megfelelő működésre, amely alapján a PSZÁF legkésőbb augusztus 31-ig frissíti hatósági engedélyüket. A jogszabályi változások 16 befektetési vállalkozást, 22 hitelintézetet és 14 befektetési alapkezelőt érintenek hazánkban.





Mit is szabályoz a Mifid?

A Mifid szabálygyűjteményének egyik legfontosabb eleme az úgynevezett „Best Execution” biztosítása, vagyis hogy az értékpapír-kezelő cég megbízás esetén köteles a lehető legjutányosabb árat kínáló tranzakciós helyszínt kikeresni ügyfelének. Mindennek nyomon követhetőnek is kell lennie.

A szolgáltatást nyújtó cégnek arról is kötelessége értesíteni kliensét, ha egy ügylet közvetítésénél komoly kedvezményben részesült, vagy ilyet nyújtott a másik résztvevőnek.

Ugyanakkor a rossz befektetési tanács tényállását továbbra is az ügyfélnek kell tudnia bizonyítani.


A szolgáltatást nyújtó cégnek arról is kötelessége értesíteni kliensét, ha egy ügylet közvetítésénél komoly kedvezményben részesült, vagy ilyet nyújtott a másik résztvevőnek.

Ugyanakkor a rossz befektetési tanács tényállását továbbra is az ügyfélnek kell tudnia bizonyítani.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.