BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A stagnáló gazdaság munkanélkülivé tesz

A munkaerőpiaci helyzet romlása folytatódott az év végén, a gazdasági lassulás tükrében ez nem nevezhető meglepőnek.

Az aktivitás a korábban is alacsony szint körül ingadozik, vagyis továbbra sem sikerül elérni a munkavállalási kedv növekedését. A foglalkoztatottak száma 3 millió 909 ezer, a munkanélkülieké 328 ezer fő volt a tavalyi utolsó negyedévben, ami 7,7 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az időszakban a 15–74 éves népesség 54,9 százalék-a, a 15–64 éveseknek 61,9 százalék-a, a munkavállalási korúaknak pedig 64,9 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon.

A 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 909 ezer volt, közel 44 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi összehasonlításban használt 15–64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 57,1 százaléknak felelt meg, ami fél százalékponttal kevesebb az előző évi adathoz képest.

A munkanélküliség az előző negyedévinél fél százalékponttal volt magasabb, és megközelítette az utóbbi hét év legmagasabb, 2006 eleji arányát. A foglalkoztatottak száma 43 ezer fővel csökkent egy év alatt, ezeknek a munkavállalóknak a nagy része – főként a nyugdíjazások miatt – kivonult a munkaerőpiacról, kisebb részük munkanélküli lett. A munkanélküliség növekedését már egy évvel ezelőtt jósolták a szakértők a gyenge hazai konjunktúrára és a közszférában zajló leépítésekre alapozva, ez azonban csak késve következett be. Az idei első hónapokban az év végi nyugdíjazások nyomán további csökkenés várható az aktivitásban, a munkanélküliségi ráta viszont tovább nőhet, a pangó beruházások miatt ugyanis nagyon kevés az új munkahely a gazdasági szférában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.