BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adókedvezmények Hongkongban, erős bankszektor Kínában

Ázsiában térség szerte jelentős emelkedéssel zártak a vezető részvényindexek. Hongkongban 1 százalékponttal csökkentették a személyi jövedelemadó és vállalati adókulcsokat. Ezenkívül a helyi pénzügyminiszter egy egyszeri 75 százalékos visszatérítési javaslattal állt elő az adófizetőknek 3205 dolláros plafonnal.

Ennek köszönhetően a tartomány részvényei – Hong Kong Exchange & Clearing (+6,9 százalék), HSBC (+3,6 százalék) – jelentős emelkedést könyvelhettek el maguknak. Az ingatlan befektetők –Cheung Kong (+4,5 százalék), Sino LAnd (+3,9 százalék) – tovább emelkedtek, abban reménykedvén, hogy az adócsökkentés majd ösztönzi a vásárlást. A rekord magasra szökő olaj kedvező hatással volt a térség kitermelőire és finomítóira – Nippon Oil (+2,9 százalék9, Inpex Holdings (+2,5 százalék), Woodside Petroleum (+2,4 százalék), BHP Billiton (+2,8 százalék), Santos (+7,5 százalék), PetroChina (+4,5 százalék).

Az olajszektor mellett a rekord szintre emelkedő arany illetve egyéb nyersanyagok segítették a bányásztársaságokat – Rio Tinto (+1,9 százalék), Jinagxi Copper (+5,2 százalék) – újabb profitabilis napot zárni. Japánban az exportőrök – Honda (+0,6 százalék), Sony (+2,3 százalék), Nikon (+4,9 százalék), Nec (+4,8 százalék) – segítették az emelkedés folytatását.

A kedvező amerikai hangulat hatására kezdenek magukra találni a szigetország pénzügyi cégei – Mizuho (+3,7 százalék), Mitsui Sumitomo (+4 százalék). Kínában a bankszektor tagjai húzták a piacot. A JPMorgan jelentése szerint az ICBC-nek (+4,2 százalék) a legbiztonságosabb a kitettsége a szektorban. Ezen kívüli a kínai elemezők a magasabb kamatlábak illetve megnövekedett díjak miatt erősödő bankszektorbeli eredményekre – China Merchants Bank (+9,5 százalék), Bank of Communications (+5,3 százalék) – számítanak.

A China Railway Construction Corp. IPO-jára 420 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett. Ez azt jelenti, hogy  135-szörösen túljegyezték a cégek az ország negyedik legnagyobb IPO-jában. A cég 2,3 milliárd dollár értékben 1,706 milliárd részvényt bocsát ki március 6-án Hong Kong-ban. Dél-Koreában tovább emelkedtek az acélművek – Posco (+1,5 százalék), Hyundai Steel (+0,7 százalék) – és a technológiai részvények – Hynix (+3,5 százalék), LG (+2 százalék). A Hyundai Steel bejelentette, hogy 7 százalékkal növeli a vasrudak árát, míg a Hynix a várható memóriaár drágulások hatására – a jelenlegi 2 dollárról 3,5 dollárra fél éven belül – erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.