BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhunyt a Tavaly Marienbadban szerzője, Alain Robbe-Grillet

Nyolcvanöt éves korában kórházban elhunyt Alain Robbe-Grillet, a francia Új Regény meghatározó alakja, a Tavaly Marienbadban című film szerzője.

Alain Robbe-Grillet 1922. augusztus 18-án Brestben született, s Afrikában, majd az Antillákon agronómus-mérnökként kezdte pályafutását. Első nagy regénye, az 1953-ban megjelent A radírok azonnal meghozta számára a világhírnevet. A francia Új Regény egyik legfőbb teoretikusaként és képviselőjeként az írás hagyományos elbeszélésmódját vitatta, és azzal okozott botrányt, hogy műveiben aprólékosan leírta a tárgyakat és szándékosan kifelejtette könyvéből az élőlényeket.

Ezt a fajta látásmódot ültette át a filmművészetbe is, amikor 1960-ban Alain Resnais francia filmrendező, az Új hullám mestere felkérte Tavaly Marienbadban című filmje forgatókönyvének megírására. A dráma 1961-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. 1966-tól Robbe-Grillet filmrendezőként is tevékenykedett, utolsó munkáját 2006-ban vetítették a mozik.

Érdekesség, hogy bár 2004-ben beválasztották a Francia Akadémia "halhatatlanjai" közé, ez elméleti maradt, mert az író nem volt hajlandó megjelenni az akadémia kupolájában az ünnepélyes átadásra hagyományos zöld öltözékben, karddal a kezében. Beszédét sem volt hajlandó előzetesen elolvastatni a testülettel, rögtönözni akart. A szabályok szerint ezen kívül méltatnia kellett volna elődjét, de ő nem akart anekdotákat mesélni, annak ellenére, hogy az illetőt, Maurice Rheims művészettörténész-írót nagyon kedvelte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.