BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adócsalás hétköznapjai: röpködnek az ezermilliárdok

A legfrissebb, vagyis a 2006-os évre vonatkozó adatok szerint több mint egymillióan egyáltalán nem fizettek jövedelemadót, ennek a körnek a legális jövedelme nem érte el a havi 63 ezer forintot, azt a határt, ameddig az adójóváírás adómentessé teszi a bért - írja a Napi Gazdaság alapján az Index.

A Magyar Nemzeti Bank munkatársai által készített tanulmány szerint a GDP 4,2 százalékára, több mint 1100 milliárd forintra tehető az az összeg, amit a fekete és szürke foglalkoztatás következtében nem terhel adó. Fontos kiemelni, hogy ez a szimpla adócsalásokat jelenti, vagyis ebbe nem tartozik bele a nagyon magas jövedelmek kimenekítése tőkejövedelem vagy egyéb bevétel formájában.

A négy főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások esetében az adózók harminc százaléka vall be a havi minimálbérnek megfelelő jövedelmet. A tanulmány becslése szerint mindössze 18 százalékot tehet ki valójában ez a kör.

Az egyéni vállalkozók adóelkerülése a becslések szerint a GDP 3,7 százaléka lehet, ami ezermilliárd forintot tesz ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.