BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi okozhatja a Magyar Telekom vesztét?

Keveslik a befektetők a Magyar Telekom papírokon elérhető osztaléknyereséget, ezért esik az árfolyam.

Négy és fél éves mélyponton van a Magyar Telekom árfolyama. A távközlési papír 2003 decembere óta a legalacsonyabb árfolyamon, 725 forint körül forog ma.

"A Magyar Telekom tipikus osztalékpapír, a cégben lévő növekedési lehetőségek minimálisak. A magas kamatkörnyezet pedig nem tesz jót az árfolyamának" - mondja Tikász Zoltán, a Hamilton Tőzsdeügynökség elemzője. A távközlési részvény 74 forintos osztelékot fizetett részvényenként a tavalyi évre, ami nagyjából 9 százalékos hozamnak felel meg. "Ennyit azonban az állampapírpiacon is elérhetnek már a befektetők árfolyamkockázat nélkül" - magyarázza Tabányi Mónika, a Concorde Értékpapír elemzője. 

A Magyar Telekom árfolyamot alacsonyan tartja még az is, hogy komoly, kétszámjegyű növekedésre a következő években, úgy tűnik, nem nagyon lesz lehetősége. A vezetékes távközlési piac szűkül, a mobilpiac telített, az internetes piacon is egyre kevesebb a rés, ráadául az árverseny is egyre élesebb.

A cég cash flowja azonban jó, így ha továbbra sem vásárol föl cégeket, az osztalék emelkedhet: a Concorde Értékpapír szerint akár 82 forintot is fizethet a társaság részvényenként az idei eredmény után. Ez a 11 százalék körüli hozam sem elég vonzó azonban az állampapírokon elérhető 9,5 százalék körüli biztos nyereséghez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.