BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízből kilenc embert sújt a magas üzemanyagár

Az AP és a Yahoo közös felmérése szerint társadalmi osztálytól, és gazdasági helyzettől szinte mindenkit negatívan érint a négy dollár per gallonos benzinár az Egyesült Államokban. A megkérdezettek fele szerint nehéz időszak következik.

Az AP és a Yahoo ma közzétett felmérésének eredményei szerint tízből kilenc megkérdezett komolyan megérzi az egekbe szökő üzemanyag-rakat az Egyesült Államokban. A résztvevők csaknem fele úgy véli, a következő félévben nehézségekkel kell szembenéznie. Ugyanekkora azok aránya, akik azt állítják: igyekeznek takarékoskodni az otthoni energiafogyasztásukkal. A legtöbben a fűtést, illetve a légkondicionálást tervezik csökkenteni, de majd’ ugyanennyien a nyaralást is rövidebbre tervezik az idén.

Az amerikai közvélemény jelentősen megváltozott az elmúlt néhány hónapban. A rendkívül magas üzemanyag-árak a felmérés résztvevői szerint a legfontosabb problémát jelentik az ország életében, megelőzve az iraki helyzetet, és az egészségügyi rendszer labilitását.

Az áremelkedést természetesen az alacsony jövedelműek szenvedik meg leginkább. Ahogy emelkedik az étel-házhozszállítás ára, az évi 50 ezer dollárnál (7 millió 400 ezer forint) kevesebbet keresők kénytelenek legjobban meghúzni a nadrágszíjat. Ugyanakkor az évi 50 és 100 ezer dollár közötti keresettel rendelkezők is megérzik a változást: ebből a csoportból tízből négyen nyilatkoztak úgy: jelentős anyagi nehézségeknek néznek elébe.

A benzinár miatt újra vonatoznak az amerikaiak – Galéria

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.