BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az árrobbanás hatása: égig érő olajprofitok

A 150 dollár közelébe száguldó olajárnak köszönhetően rekorderedménnyel zárta a második negyedévet az öreg kontinens második legnagyobb olajipari cége, a BP.

A társaság nettó nyeresége az egy évvel korábbi 7,38 milliárdról 9,47 milliárd dollárra ugrott, felülmúlva az elemzők várakozásait, akik szerint hasonlóan impozáns eredményre lehet számítani a többi nagy olajipari multinál is.

Az ágazat öt legnagyobb cége – a BP-n kívül az ExxonMobile, a Royal Dutch Shell, a Chevron és a Total – is a következő napokban teszi közzé negyedéves számait. Közülük a legnagyobb ExxonMobile 12,2 milliárdos rekordprofitot könyvelhet el, egész éves eredménye pedig elérheti a 48 milliárd dollárt, ez meghaladja Luxemburg éves GDP-jét – írja elemzőkre hivatkozva a The Wall Street Journal. A Bloomberg kalkulációi még ennél is optimistábbak, akár 13 milliárdos profitot sem tartanak kizártnak, ez 26 százalékos növekedést jelentene.

További részletek a holnapi Világgazdaság Pénz és tőkepiac rovatában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.