BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veres kirohant az ülésről - Nem csökken az áfa és a jövedéki adó

Elbukott az adók csökkentésére irányuló fideszes kezdeményezés, nem vette ugyanis tárgysorozatba az alapvető élelmiszerek áfájának, valamint a benzin jövedéki adójának mérséklésére vonatkozó módosító javaslatokat az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága a testület szerda délutáni ülésén.

Az ülésen Varga Mihály, a testület fideszes elnöke leszögezte: sem a jövedéki adó, sem az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentését nem akadályozzák a közösségi jogszabályok. Veres János pénzügyminiszter azonban úgy fogalmazott: nem született még olyan Európai Bírósági döntés, amely különböző áfamértékeket hagyott volna jóvá azonos termékek esetében, arra tehát nincs lehetőség, hogy az egyik húsféle az egyik, a másik egy másik adókulcs alá tartozzon.

A szerda délutáni ülésen heves vita alakult ki az adócsökkentés költségvetési hatásáról is. A pénzügyminiszter szerint az áfacsökkentés 288,5 milliárd forintos tétel, míg a benzin jövedéki adójának 103,5-ről 90,5 forint per literes mértékre csökkentése további 33,4 milliárd forintot vonna el a büdzsétől. A Fidesz ugyanakkor az utolsó negyedévre vonatkozó számokat mutatott be. Szíjjártó Péter szerint az adócsökkentés a távhő terén 15 milliárd, az élelmiszerek esetében pedig 25-30 milliárd forintos tétel, a jövedéki adó mérséklése 9 milliárd forintos kieséssel jár.

Az élelmiszer-kereskedelem terén azonban jelentős a feketegazdaság aránya, az áfa csökkenése azonban hozzájárulna a fehéredéshez, és ezzel a kiesés ellensúlyozásához – fogalmazott az ellenzéki honatya.

Kirohant Veres az ülésről

Feldúltan távozott Veres János pénzügyminiszter a Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság szerda délutáni üléséről. A képviselők eredetileg a Fidesznek az áfa és a jövedéki adó csökkentésével kapcsolatos módosító javaslatáról vitáztak és szavaztak – az adócsökkentéseket a honatyák 16 nem és 13 igen szavazat mellett elvetették. A délután 2 órakor kezdődött ülés elnöki zárszavában Varga Mihály, a bizottság elnöke szóba hozta az autópálya-építések finanszírozásának kérdését, valamint az utóbbi években e téren tapasztalható költségvetési visszásságokat. Veres János pénzügyminiszter Varga Mihály felszólalása közben többször hazugságnak minősítette az ellenzéki politikus által mondottakat, egy néhány perces szócsata után pedig kivonult a teremből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.