BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérséklődő béremelkedés

Még mindig jelentős a magánszféra béremelési üteme, az állami fizetések viszont az inflációnál mérsékeltebben növekednek éves átlagban. Az adatok nem kimondottan jók, ezért folytatódhat a szigorú jegybanki kamatpolitika.
A havi átlagkereset emelkedése júliusban 7,8 százalékra lassult az előző havi, 9,7-es szintről. A bruttó átlagkeresetek az első hét hónap átlagában 8,1, a nettó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A január–júliusi reálkereset a fogyasztói árindex 6,8 százalékos növekedése mellett 0,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, ez enyhe csökkenés az előző hónaphoz képest.
A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,6, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,7 százalékkal volt magasabb az első hét hónapban, a júliusi indexek 7,1 és 8,3 százalékosak voltak. Az állami alkalmazottak béremelkedése jelentős lassulást mutat az első fél év adataihoz képest, ezt az okozza, hogy a 13. havi illetményt tavaly fél évre szétosztva kapták meg, ez viszont júliustól kikerült a bázisból. A magánszektor bérei is kevésbé nőttek, mint az előző hónapban, de a mérséklődés az előbbihez képest jóval kisebb. Figyelembe véve, hogy az év végéig csökkenő inflációval lehet számolni, a reálkeresetek számottevő növekedésnek indulhatnak a következő időszakban. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.