BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővülő garancianyújtás válság ellen

Bővíti a kormány a többségi állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt garancianyújtási lehetőségét 2009-ben. A készfizető kezesség támogatására a költségvetés 450 milliárd forint helyett jövőre immár 900 milliárd forintos keretet biztosít - jelentette be szerda délután Veres János pénzügyminiszter tájékoztatón.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter ugyanitt közölte: a kormány 50 milliárd forintos támogatásával néhány héten belül hét magyarországi pénzintézetnél válnak elérhetővé 10 és 100 millió forint közötti, kedvező kamatozású hitelek. E pénzeszközök futamideje tíz év lesz, és a vállalkozások helyzetét javítaná a két éves türelmi idő is. E hiteleket a kormány részben az EU Jeremie-forrásaiból finanszírozza. A kamat mértéke 8-9 százalék körül várható.

A miniszter hozzátette: Magyarország részesülni kíván a Európai Beruházási Bank több millió euró finanszírozási csomagjából, és a kormány keresi a megoldásokat a forgóeszközök finanszírozásának biztosítására is.

A tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter közölte: a kormány hat pontos csomagot készített a reálszférában mutatkozó negatív hatások ellentételezésére, ennek első két lépése a szerdán bejelentett likviditás-bővítő intézkedések. Veres hozzátette: a pénzügyi szektor az utóbbi időben nagyon óvatossá vált, a lejáró hitelek megújítására nem kerül sor, és ez komoly gondot okoz a magyar vállalkozásoknak. Leszögezte: a mintegy 7000 milliárd forintos vállalkozói hitelállományból 3600 milliárdot tesz ki a kis- és középvállalkozások hiteleinek értéke. Veres János rámutatott: az EU-ban is módosulnak a 2009-es gazdasági előrejelzések, az új makropályát a karácsony előtti héten teszi közzé az Európai Bizottság.

A tájékoztatón részt vett Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, valamint Aladics Sándor és Lex Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettesei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.