BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nők már 50 éves koruktól nyugdíjba mehetnek? Igen, van ilyen ország

Sürgős cselekvésre szólította fel az ázsiai kormányokat az OECD, hogy még időben el tudják kerülni a nyugdíjrendszereik teljes csődjét.

 A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet azon államok számára is készített prognózist, amelyek nem tartoznak tagjai sorába, és azt javasolta nekik, hogy kerüljék el azokat a hibákat, amelybe az európai és az észak-amerikai kormányok beleestek.

A szervezet megállapította, hogy az idősebb korosztályok számarányának növekedése a fejlett ipari államokban százéves folyamat során ment végbe. Ugyanez Ázsiában két-három évtized alatt le fog zajlani, amit azt jelenti, hogy óriási létszámú, elaggott lakossági hányad eltartásának kötelezettsége hirtelen fog az aktív dolgozók nyakába szakadni. A várható feszültségek kezelésére – figyelmeztet az OECD – most még rendelkezésre áll egy időbeni rés, ennek elszalasztása azonban súlyos árat fog később követelni.

Az élettartam növekedése Ázsiában is megfigyelhető, amivel azonban ott nem tart lépést a nyugdíjkorhatár megemelése. Míg a legfejlettebb ipari államok között az aktív életpálya befejezése 65 évre emelkedett, a nem OECD ázsiai államokban az adott határ 59 év a férfiak, és 57 év a nők körében. A fokozódó aránytalanságok miatt a nyugdíjban töltött idő az ázsiai feltörekvő államokban már most is 20 év körül van, ami két évvel hosszabb, mint a fejlett országokban.

Kirívó esetnek számít Sri Lanka, ahol egy nő már 50 éves korában elkezdheti az időskori ellátás igénybe vételét, amit a statisztikák szerint 33 évig élvezhet, ez pedig azt jelenti, hogy hosszabb ideig van nyugdíjban, mint amennyit dolgozik. Egy másik szélsőség Kína, ahol a demográfiai viszonyok – folyamatban lévő – stabilizálódása után akár a bérek 50 százalékát is el kell vonni majd a keresőktől, hogy fedezetet lehessen teremteni az időskorúak ellátására. A megfelelő szám a fejlett ipari államok körében 10 és 20 százalék körül ingadozik. A megoldás – hangoztatja az OECD elemzése – csak egy irányba mutathat: erőteljesen meg kell emelni a nyugdíj-korhatárt, mindenütt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.