BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell aggódni, egyelőre - Ha az IMF kifogy a pénzből

Pénzügyi szakértők a hétvégi berlini tanácskozás során felvetették: meg kellene duplázni az IMF pénztartalékait. A Nemzetközi Valutaalap eddig összesen 50 milliárd dollárt kölcsönzött a Kelet-európai régiónak, Izlandnak és Pakisztánnak. Ez konfliktusokhoz vezet a szintén készpénz gondokkal küzdő Nyugat-Európával.

Az IMF eddig 50 milliárd dollárt kölcsönzött a gyengélkedő Kelet-európai országoknak, valamint Izlandnak és Pakisztánnak. A Világbank a hétvégén tartott berlini találkozó során arra figyelmeztetett: ha Nyugat-Európa nem segít a keleti államoknak, a Szovjet Unió felbomlása óta elért eredmények semmivé válhatnak – írja a Washington Post.

Az IMF jelenleg 250 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik és illetékesei szerint nincs mitől tartani – egyelőre. A válság mélyülésével további igényekkel lépnek majd fel a Valutaalap felé. Felmerült, hogy a duplájára kellene emelni az IMF tartalékait a bizalom megtartása érdekében, egyes elemzők szerint a jelenlegi összeg nem lesz elég, ha a válság – a várakozásoknak megfelelően – 2010-ig tart.

"Jelenleg globális válságról beszélünk, amelyben számtalan ország vesz részt. Kizárt, hogy az IMF egyszerre több gazdaság felélénkítésében részt tudna venni" – mondta a European Centre for International Political Economy igazgatója. Ugyanakkor kérdés, hajlandóak-e a nyugati országok részt venni a restrukturálásban. Lars Christensen, a Danske Bank fejlődő piacok elemzője szerint Németország számára kényelmesebb lenne, ha a Kelet-európai országoknak szánt támogatást az IMF-en keresztül folyósíthatnák.

Ugyanakkor Kína és más, forrásokkal rendelkező államok nem lelkesednek a támogatásért, mivel az IMF megalapításakor az irányítás Európa és az Egyesült Államok kezében koncentrálódott. Kína már korábban szorgalmazta a szavazási rendszer megváltoztatását. Az európai országok ugyan hajlanak rá, de egyelőre egy állami vezető sem kötelezte el magát egyértelműen a reform mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.