BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzt mostak és nagyüzemben csaltak - Százmilliók "repkedtek"

Érdemes volt folytatniuk a pénzügyőröknek egy tavalyi nyomozást, ugyanis kiderült, a gyanúsítottaknak sokkal több írható a rovására, mint amit egy évvel ezelőtt elképzelni lehetett.

A vám- és pénzügyőrség az APEH-hel közösen tavaly márciusban leplezett le egy több éve tevékenykedő szeghalmi adócsaló társaságot. A rendkívül gyors és hatékony - alig három hetes – nyomozást követően a vámnyomozók 2008 tavaszán rajtaütöttek két egyéni vállalkozáson, valamint egy fiktíven működő betéti társaságon.

A szállítmányozással foglalkozó egyéni vállalkozás fiktív fuvarozási számlákat fogadott el tevékenységéhez a másik egyéni vállalkozótól.  Hat helyen tartottak a nyomozók házkutatást (lakásban és irodában), amelynek során megtalálták a hamisításhoz használt bélyegzőt, valamint azokat a fejléces üres lapokat, amelyekre a hamis számlákat nyomtatták, illetve az ehhez használt számítógépet.

A nyomozás során kiderült, hogy a betéti társaság valós tevékenységet nem folytatott, azonban fiktív számlákat állított ki és fogadott el fuvarozásról. Az elsődleges intézkedések alapján 300 millió forint összegű áfa jogosulatlan visszaigénylésére, valamint ezzel összefüggésben 12 millió forint értékű pénzmosás elkövetésére merült fel megalapozott gyanú. Emiatt ketten kerültek előzetes letartóztatásba, náluk az APEH vagyonosodási vizsgálatot is elrendelt.
 
A tavalyi vizsgálat alapján elindított széles körű nyomozás eredményeként mára az is napvilágra került, hogy – a még mindig előzetes letartóztatásban lévő – gyanúsítottak további 570 millió forint értékű áfacsalást, valamint 190 millió forint értékű szja-csalást követek el.

A felderített jogsértések alapján a vámhatóság két embert különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint a számvitel rendjét sértő bűncselekményekkel gyanúsította meg a napokban, egy másik személynek pedig pénzmosás miatt kell felelnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.