BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt a tőkekivonás, de a hozamok még gyengék az alapoknál

Csak kis mértékben csökkent februárban a befektetési alapok összesített vagyona, ráadásul az elmúlt év végi tőkekivonási tendenciát követően ismét tudott új tőkét is vonzani a szektor. Az intézményi befektetők visszatérő bizalmát jelzi, hogy a zártkörű alapok vagyona a negatív külső hangulat ellenére tovább nőtt.

A befektetési alapokba februárban összesen 16 milliárd forint tőke érkezett, a piaci teljesítmények viszont 57 milliárd forinttal apasztották az alapok vagyonát , így összességében a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon 1,6 százalékkal, 2491 milliárd forintra csökkent . „Megállni látszik az elmúlt év októberében jelentősen megemelt jegybanki alapkamat forráselszívó hatására megindult nagyarányú tőkekivonási hullám, kezd visszatérni a befektetők, köztük is elsősorban az intézményi befektetők alapok iránti bizalma.”- hangsúlyozta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az alapok összvagyonának 56 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok vagyona februárban 2,2 százalékkal csökkent, a 2,5 milliárd forint tőkekivonás mellett a vagyont a piaci teljesítmények közel 30 milliárd forintos vesztesége is csökkentette. A hónap végén az alapok összvagyonának 9 százalékát kezelték zártkörű értékpapíralapokban, az intézményi befektetők bizalmának erősödését jelzi, hogy az alapok száma is - egy új garantált és egy új részvényalappal – és vagyona is - 3,9 százalékkal – nőtt. Csak a zártkörű garantált és pénzpiaci alapok vagyona csökkent, míg leggyorsabban a zártkörű egyéb alap vagyona nőtt. A hónap végén az alapok összvagyona 219 milliárd forintot tett ki.

Jól teljesítettek februárban a pénzpiaci alapok is, amelyek 10 milliárd forint friss tőkét vonzottak a hónap során, míg a hozamok további 4 milliárd forinttal (1,6 százalék) növelték a vagyont, ami hó végén 920 milliárd forintot tett ki. A kategória 76 százalékát jelentő likviditási alapok vagyona 3,2 százalékkal nőtt, és közel 17 milliárd forint új tőke mellett a hozamok is 4,5 milliárd forintot tettek ki. Februárban csak a hazai likviditási alapok tudtak új tőkét vonzani, és leggyorsabban ezek vagyona nőtt. Ugyanakkor a forint dollárhoz viszonyított leértékelődése miatt forintban a dollár likviditási alapok vagyona is bővült.

A 24 ingatlanalap vagyona 3,9 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 333 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 13 százaléka. Az alapokból 5,3 milliárd forint tőkét vontak ki (ez a januári érték alig ötöde), az alapok vagyonát 8,3 milliárd forint veszteség is csökkentette. A hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona a hónapban 5,6 százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 63 milliárd forintot tett ki. „Április elején kezdik elszámolni és kifizetni azokat a visszaváltási megbízásokat, amelyek megadásával a befektetők jelezték pénzkivételi szándékukat az ingatlanalapokból. Az alapkezelők az elmúlt időszakban felkészültek a kifizetések megkezdésére, erőfeszítéseket tettek az alapjaik fizetőképességének javítására.” – tette hozzá Temmel András.

Az 59 részvényalap vagyona 11,8 százalékkal csökkent, a hónap végén 212 milliárd forintot tett ki. A hónapban 7 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények pedig további több mint 21 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a tiszta részvény alapok vagyona 1,8 milliárd forint tőkekivonás és 5,7 milliárd forint veszteség hatására 12,1 százalékkal csökkent. A részvényalapok 74 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 11,7 százalékkal csökkent, az alapokból 5,1 milliárd forint tőkét vontak ki, és az alapokon 15,6 milliárd forint veszteség is keletkezett. Leggyorsabban az ázsiai tiszta részvény alapok vagyona nőtt.

A hónapban a nyilvános garantált alapok száma nem változott, a 154 alap összvagyona februárban 1 százalékkal csökkent, 500 milliárd forintos hó végi vagyonuk az összvagyon 20 százaléka. A 2,9 milliárd forint tőkekivonás mellett a piaci teljesítmények is mintegy 2,2 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A nyilvános származtatott alapok száma egy vegyes alap átsorolásával 22-re nőtt, az alapok vagyona 4 százalékkal nőtt, február végén 36 milliárd forint volt. A hónap során 730 millió forint érkezett az alapokba, míg a piaci teljesítmények közel 500 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

A 24 kötvényalap összvagyona 4,8 százalékkal csökkent, 144,7 milliárd forintot tett ki, ennek oka a hazai rövid kötvényalapokból történt tőkekivonás volt, az egyéb nemzetközi hosszú kötvény alapok vagyona viszont nőtt. A hónap során mintegy 650 millió forintot vontak ki a kötvényalapokból, és az alapok összességében 6,7 milliárd forint veszteséget is elszenvedtek. A kötvényalapok vagyonának 46 százalékát jelentő rövid kötvényalapok vagyona 9,4 százalékkal csökkent, 4,4 milliárd forint tőkekivonás és mintegy 2,5 milliárd forint veszteség egyenlegeként. A hosszú kötvényalapok viszont 3,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak, míg vagyonuk 0,6 százalékkal csökkenése a 4,2 milliárd forint veszteség hatása.

A vegyes alapok száma egy alap átsorolása miatt 46-ra csökkent, az alapok vagyona 9 százalékkal csökkent, és február végén 97 milliárd forint volt. A hónap során az átsorolt alap 1,1 milliárdos vagyona mellett 4,8 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények pedig 3,6 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. Az egyéb alapok száma egy új alappal nőtt, a 9 alap vagyona a hónapban 4,7 százalékkal csökkent, február végén az alapok vagyona 30 milliárd forint volt. Az alapokból mintegy 550 millió forint tőkét vontak ki, míg az alapok mintegy 900 millió forint veszteséget szenvedtek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.