BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfizethető egészségügyet tervez Obama

Az amerikai elnök csütörtökön indítja meg a korábbi elnökök számára akadályt jelentő, örökké tartó keresztes hadjáratát - a megfizethető egészségügyi ellátás biztosításáért minden amerikai állampolgárnak.

Barack Obama, aki az egészségügy reformját tavalyi választási kampányának központi elemének választotta, a televízióban is közvetített fehér házi "csúcstalálkozót" szervezett, amely politikailag veszélyes tervének első lépése lesz. Egy héttel a Fehér Házban, 120 politikus és egészségügyi szakember részvételével megrendezett esemény előtt Obama költségvetésében 634 milliárd dollárt kért a kongresszustól az egészségügyi reform finanszírozására a következő 10 évben. "Ez az első, a nyitóvita" - nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője, Robert Gibbs. "Az első lépés egy folyamat megindításában, amely az elnök szerint már rég időszerű lett volna." A fórumot a C-Span közszolgálati televízió közvetíti, és várhatóan az interneten is követhető lesz.

Obama nyitja meg a találkozót megjegyzéseivel, majd a résztvevők több vitafórumra oszlanak fel. Az esemény menete ahhoz a pénzügyi felelősségről tartott "csúcstalálkozóhoz" hasonlít, amelyet az elnök a múlt héten tartott, alátámasztva arra irányuló szándékát, hogy a politikai megosztottságot átívelve sikerüljön lecsökkenteni az Egyesült Államok hatalmas költségvetési hiányát. Obama az egészségügyi reformra irányuló hadjáratát hétfőn kezdte meg azzal, hogy Kathleen Sebelius kansasi kormányzót nevezte ki új egészségügyi miniszterének. Az új jelölt Tom Daschle szenátor helyett került a posztra, aki az adóhátraléka által kirobbantott botrány következtében visszalépett a jelöléstől. Az elnök azzal érvelt, hogy a családok és a vállalkozások mentesítése az egyre növekvő egészségügyi járulékok terhe alól nemcsak erkölcsi kötelesség, hanem a gazdasági válság megoldásának kulcsfontosságú feltétele. "Most sem hátrálhatunk meg a cselekvés elől" - mondta Obama, és ígéretet tett arra, hogy betartja kampánya során tett ígéretét arra, hogy minden amerikai állampolgár számára "minőségi és megfizethető egészségügyi ellátást biztosít". "Az egészségügy rendbetétele már nemcsak erkölcsi kötelességünk, hanem pénzügyi szükségszerűség is. Az egészségügy pusztító költségei félpercenként csődbe visznek valakit, és az idei év végére 1,5 millió amerikai veszítheti el emiatt otthonát."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.