BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baden-Württemberg: a mintatartományt jobban megviseli a válság

A szorgalom és a siker minta-terepének tekintett Baden-Württemberg az összes német tartománynál jobban szenved a mostani válságtól – állítja elemző írásában a Die Welt.

A német gépipar és a csúcstechnika vállalatainak krémjét adó régióról most negatív jelentések sorát küldik világgá, a fejlemények nyomasztó súlya miatt helyi politikai elit diszkréten a háttérbe húzódik. A tartomány – amelyet a német konjunktúra és a növekedés motorjának tartottak – a válságban gazdaságilag erőtlenné vált, a motivált, kiegyensúlyozott lakosságáról ismert vidék nyugalmát nemrég egy gyilkos iskolai ámokfutásának híre kavarta fel.

Korábban Baden-Württembergben minden második eurót külföldi eladásokból keresték meg, a termelés éveken keresztül folyamatosan bővült, egyre több munkaerőt állítottak be a cégek, amelyek sora vált – a képviselt műszaki szint tekintetében – világelsővé. Mindez jó időkben áldásként hatott, most azonban átokká vált.

Amikor a Mercedes-gyárakban leállnak a szerelősorok, akkor a Bosch sem tud kinek szállítani, és valóra válik egy ottani intelem: ha a Daimler köhög, akkor az egész tartomány megbetegszik. A Hohenheim Egyetem egyik tanára szerint fenyeget a veszély, hogy őszig megduplázódik a munkanélküliség és eléri a félmilliót, ezért – ajánlja – mielőbb el kellene szakadni az autógyártástól.

Az ottani gazdaság érzékenységét korábbi visszaesések is igazolták: a 90-es évek elejének recessziója idején az országos GDP 0,8 százalékkal csökkent, Baden-Württemberg esetében azonban a visszaesés mértéke elérte a 4 százalékot . Most is várható hasonló irányú kilengés, mert a cégeket egyaránt szorongatja a bevételek kiesése, és a banki hitelek visszafogása. Ha pedig nincs export és nincs bevétel, akkor hiába a legendás munkaerkölcs.

A helyi ipari és kereskedelmi kamara vezetője némi biztató jelet abban lát, hogy a vállalatok az utóbbi évek során növelni tudták a saját-tőke arányát, és a termelékenységben magas színvonalat értek el, ami csökkenti a kiszolgáltatottságuk mértékét. A válság hatása emellett ágazatonként is eltérően jelentkezik. Vannak cégek – például a különlegesen jó minőségű eljárásairól ismert nyomdaiparban – ahol még most is bővítik a termelést, és új telephelyeket építenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.