BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha tilos letölteni, nem is akarnak netezni a svédek

Látványosan visszaesett az új kalózkodás elleni jogszabály hatályba lépése utáni napokban a helyi szolgáltatók által mért internetforgalom Svédországban.

2009. április 1-én lépett hatályba Svédországban az a kalózkodás elleni törvény, amely lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára, hogy bírósági végzéssel kikérjék az internetszolgáltatóktól a vélelmezett illegális letöltők személyes adatait - írja a hamisitasellen.hu.

A svéd internetforgalom már az intézkedés bevezetésének napján érezhetően csökkent, majd az elkövetkező napokban az átlagos forgalom közel felére esett vissza. Az azóta eltelt bő egy hónap adatai azt mutatják, hogy a svéd internetezők aktivitása még mindig rendkívül alacsony. A bevezetés előtti időszakra jellemző 120-130 gigabites forgalom helyett a jelenlegi adatok alig haladják meg a 70 gigabitet.

Egyes szakértők a visszaesést elsősorban az új jogszabály elrettentő erejével magyarázzák. Véleményük szerint a törvény elérte a célját, mivel a forgalomcsökkenés az illegális letöltések számának jelentős redukálódásával magyarázható.

Valószínűsítik ugyanakkor, hogy nem az igazán aktív letöltők pártoltak el az illegális letöltéstől, hanem az átlagos felhasználók döntöttek úgy, hogy a biztonság kedvéért felhagynak jogsértő tevékenységükkel. Más vélemények szerint a törvénykezés csak részben mondható eredményesnek.

Többen úgy gondolják, hogy a forgalomcsökkenés valóban az illegális tevékenység visszaesését jelzi, de egyelőre nem történt meg, amit a jogalkotók reméltek, hogy az intézkedés az illegális letöltések csökkentésével párhuzamosan megnöveli a legális letöltő szolgáltatások forgalmát.

Az internetszolgáltatók mindeközben aggódva figyelik a jelenséget. Álláspontjuk szerint, ha ez a csökkenési trend tovább folytatódik, akkor nem csak egyszerűen a forgalomkapacitás marad kihasználatlan, de elveszti jelentőségét az általuk kiépített szélessávú rendszer is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.