BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitív, támogató érdeklődés Magyarország iránt

Varga István miniszter Brüsszelben a Versenyképességi Tanács ülésén beszélt többek között a hazai válságkezelő lépésekről.

Kétoldalú tárgyalásokra is kihasználta brüsszeli látogatását a magyar fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta: német, francia és osztrák kollegájával is találkozott. Részt vett az EU Versenyképességi Tanácsának mai ülésén, amelyen a többi között iparpolitikáról, környezetvédelemről és válságkezelésről volt szó.

Június 10-11-én Németországba látogat és német partnerével tárgyal a magyar fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István bemutatkozó látogatásán a válságkezelésről, a kitörési lehetőségekről és a kétoldalú üzleti kapcsolatokról folytat majd megbeszéléseket. Ez utóbbi keretében külön hangsúllyal a magyar gazdaság számára is kiemelkedően fontos ágazatról, a gépjárműiparról. Minderről a miniszter számolt be a Világgazdaságnak Brüsszelből adott telefoninterjújában.

Varga István Brüsszelben részt vett az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának ülésén, amelynek mai, első napján egyebek között a  „Gondolkozz előbb kicsiben!” európai kisvállalkozó intézkedéscsomagról, valamint a versenyképes és fenntartható európai uniós iparpolitika integrált megközelítéséről volt szó. Lapunknak elmondta: a plenáris ülésen zajló viták, az álláspontok kölcsönös megismerése és a döntések mellett azért is fontos az összejövetel, mert lehetőséget teremt a kétoldalú találkozókra is.

Ennek megfelelően a német társminisztérium államtitkára mellett Varga találkozott a francia, illetve az osztrák minisztertársával is. Az előbbivel üzleti lehetőségekről, a többi között tőkebefektetésekről volt szó. Varga megjegyezte: ma már a francia közepes cégek is élénken érdeklődnek magyarországi befektetések iránt. Az osztrák tárgyaláson megállapodtak abban, hogy találkoznak majd a nyár végi kormánytalálkozó előtt. Kölcsönösen fontosnak mondták egyébként a Duna menti régiós együttműködés mélyítését.

Kérdésünkre hogy milyen a megítélése Magyarországnak ebben a körben, Varga azt fejtegette, hogy akikkel beszélt pozitív, támogató érdeklődést mutattak, s élénken érdeklődtek a helyenként újszerűnek titulált válságkezelő lépések iránt. A válságkezelés egyébként a VT plenáris ülésén is szóba került. Kiderült, hogy nagyon sok az olyan módszer, eszköz, amelyek használata a tagországok körében hasonló -  mondta el a magyar miniszter. Példaként említette a pénzügyi eszközöket, mint a kamattámogatásokat, a garanciákat, a különféle hitelkonstrukciókat.

A vita során Varga beszámolt arról, hogy a KKV-k finanszírozáshoz jutását segítendő új programok indultak Magyarországon, mint az Új Magyarország Forgóeszközhitel és a hamarosan induló Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram. Mindemellett korábbi programok, mint például a Mikrohitel program, a Széchenyi Kártya, a Portfoliógarancia program, valamint egyes pályázati konstrukciók is folytatódnak és több esetben a korábbiaknál kedvezőbb feltételekkel érhetőek el a vállalkozások számára. A magyar kormány összesen 1400 milliárd forintos (4,6 milliárd eurós) csomagot állított össze a válság által sújtott vállalkozások megsegítésére, fellendítésére - eről is beszélt az ülésen. Az összeg nagyrészt uniós források felhasználásával, az azok felhasználását megkönnyítő intézkedések alkalmazásával válik elérhetővé - hangsúlyozta Varga.

A brüsszeli ülés iparpolitikával kapcsolatos döntéseiről bővebben a Világgazdaság pénteki számában olvashatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.