BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spórolni kell a medicinákkal

Nem a fűnyíróelvet követte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amikor a gyógyszerkassza összegének 15 milliárd forintos csökkentéséről szóló döntést előkészítette – jelentette ki Molnár Márk, az OEP illetékes főosztályvezetője. Hosszas elemzések előzték meg a támogatott gyógyszerlistán megvalósítani tervezett racionalizálást, amely évek óta indokolt.

Az egyik változás, hogy a 85 százalékos normatív támogatás kulcsa 80 százalékra csökkent, ez átlagosan dobozonként 100 forinttal növeli a betegek kiadásait. A protonpumpagátlók támogatása egységesen 55 százalékra változik, ez a generikus készítmények térhódítását segíti elő. A dementia, az agyérbetegségek kezelésére szolgáló szereknél pedig a klinikailag bizonyítottan hatásos gyógyszereket támogatják a nem bizonyítottan hatásosak rovására. Az enyhe allergia kezelésére szolgáló orvosságok 25 százalékos támogatásának megtartásától a szakmailag kevésbé indokolt orvos-beteg találkozások számának csökkenését remélik a szakorvosi rendeléseken.

Sok kritikát kapott az elsősorban az onkológiai betegségben alkalmazott vörösvérsejtképzést serkentő szerek támogatásának tervezett változtatása. Molnár Márk szerint mivel e gyógyszercsoportban a közelmúltban megjelent az első biológiailag hasonló termék, amelynek ára 30 százalékkal alacsonyabb az originális gyógyszerénél, ezt preferálnák. A megtakarítási lehetőségeket ki kell aknázni, azonban olyan szabályokat kell bevezetni, amelyek nem kényszerítik a betegeket a termékek „cserélgetésére” – mondta. Az erről szóló tervezet a hatályos jognak és a szakmai jellegű elvárásoknak megfelelt ugyan, azonban a gyógyszergyártói szövetségek álláspontja szerint annak részleteit jogszabályban szükséges rögzíteni, ennek előkészítése jelenleg is folyamatban van.

A főosztályvezető elmondta azt is: jelenleg két nagy gyógyszerterületen vannak tartalékok. Az egyik a biotechnológiai úton előállított termékek csoportja, amelyek nagyon drágák, s a szabadalom lejártát követően sem kezdtek csökkenni az áraik. A másik azon termékek támogatásának felülvizsgálata, melyek ára Nyugat-Európában jelentősen alacsonyabb a hazaiaknál. Az OEP szándéka, hogy a biotechnológiai készítmények körében meghirdetett árlicittel, a generikus programmal, a nemzetközi árak alapján történő felülvizsgálattal forrást teremtsen az új készítmények befogadására. Erre az év harmadik negyedében kerülhet sor. A hatékony generikus programmal egyébként évente 20-25 milliárd forint lehet a gyógyszerkassza megtakarítása.

A patikai árrésrendszer helyett – vagyis hogy a gyógyszerész bevétele annál több, minél drágább orvosságot szolgáltat ki – az OEP régóta olyan érdekeltségi rendszer kialakítását sürgeti, amelynek keretei között dotálni lehet a gyógyszerészek költséghatékony terápiában való részvételét. Amúgy a hatályos jogszabályok alapján a patikában a beteget most fel kell világosítani a helyettesítő termékek költségéről.

Jelentősen függ a gyógyszerköltés a doktoroktól is. A gyógyszer-gazdaságossági törvény arra ösztönzi őket, hogy a szakmai szempontok figyelembevételével a betegek és a biztosító számára alacsony költséget jelentő szereket rendeljenek. Az OEP 2007 közepétől tájékoztatja az orvosokat a felírási szokásaikról, 2007-ben a háziorvosok mintegy 35, az intézmények 44 százalékánál kellett volna visszafizetést megállapítani, ám egy orvost sem ért hátrány emiatt. A jogszabály módosítása után azonban a biztosító már azt vizsgálja, hogy az illetékes szakmai kollégiumok által közzétett irányelvet betartják-e az orvosok.

Nem az a cél, hogy a drágább szereket ne írják fel az orvosok. Az OEP-nél azt várják, hogy a betegségcsoport kezelésénél az ajánlott célértékekhez közeli arányban válasszanak hatóanyagot. Ezen belül a konkrét készítmény kiválasztásánál már szankciómentesen érvényesülhet az orvos vagy a beteg szándéka, s bizonyos körben a gyógyszerész is ajánlhat olcsóbb helyettesítő terméket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.