BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átvonult rajtunk az első csődhullám

"Kelet-Európa túl van a legnehezebbjén" - hangoztatta Bécsben terjesztett üzenetében az Európai Központi Bank elnöke.

Ám a Gazdaságtudományok Bécsi Intézete (WIIW) nem tud csatlakozni Claude Trichet ezen véleményéhez - idézi a Die Presse Gabor Hunyát, a WIW szakértőjét, mert számos adat ennek ellenkezőjére mutat.

Így például a Hitelvédelmi Egyesülés (KSV) adatai szerint a kelet-európai átalakuló országokban a vállalati csődök száma csaknem megkétszereződött: 34.200 vállalatnak kellett fizetésképtelenséget bejelentenie.

A Nyugattal összehasonlitva ez a szám persze kevés, mégis, a fordulat óta bekövetkezett csődhullám ízelitőt adott abból, hogy mi várható a következő években - idézte a bécsi lap Hans-Georg Kantnert, a KSV csődügyekben illetékes szakértőjét.

Ám nem csupán a vállalati csődök reagáltak tavaly érzékenyen a fenyegető recesszióra, a külföldről érkező külföldi közvetlen befektetések is egyes régiókban erőteljesen megcsappantak. Az új uniós tagálamok tavaly kilenc százalékkal kevesebb friss tőkével kellett megelégedniüók, Dél-Kelet-Európában a csökkenés mértéke egyenesen 22 százalékos volt. Összességében azonban még mindig 109,5 milliárd euró összegű befektetés áramlott Keletre.

A WIIW elemzése a következő években a telephelyek közötti keményebb versenyt vár Európában.  E tekintetben Lengyelország vagy Romániáa jó kártyákkal rendelkezik: a valutájuk értéke átlag 30 százalékkal csökkent, ami a WIIW szerint 2011-ig a béreket nyomás alatt tartja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.