BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Falra hányt támogatások

A legnépszerűbb munkahelymegőrző pályázatok iránt is csak alig, az Új kilátások program esetében azonban egyetlen magyarországi cég sem érdeklődik. Most már azonban hiába is futnának a vállalkozások az OFA programjai után, forrás hiányában ugyanis felfüggesztették a pályázatok befogadását.

Munkahelymegőrző támogatások egész hada sorakozik már fel a hazai cégek előtt, de úgy tűnik nem mindegyiknek osztatlan a sikere. Égbe kiáltó például az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) Új kilátások programjának esete, amelyre eddig konkrétan egyetlen pályázati anyag sem érkezett be.

Mint ismert, a program arra hivatott, hogy támogassa a gazdasági visszaesés következtében elbocsátással fenyegetett munkavállalók munkába helyezését közvetlenül elősegítő munkaerő-piaciszolgáltatásokat. Erre azonban úgy tűnik, senkinek nincs szüksége.
Nem mintha lenne rá pénz, hiszen az OFA által meghirdetett 3 pályázatra – Megőrzés, Munkába, Új kilátások – összesen 5,95 milliárd forint jutott, amelyet néhány héten belül – a Munkába és a Megőrzés programok népszerűségének köszönhetően – hamar ki is merítettek a hazai vállalkozások. Éppen ezért a 2009. november ötödikei határidő előtt bő fél évvel már nem is fogadtak be pályázati anyagokat.

Egyelőre nem kaptunk ígéretet a pályázati források kibővítésére, nincs is rá reális esélyünk – mondta érdeklődésünkre Székely Gabriella. Az OFA ügyvezető igazgatója ugyanis úgy véli, hogy azok a források, amelyeket talán ők kaptak volna meg, azt már rég szétosztogatták az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a TÁMOP különböző munkahelymegőrző támogatásaira.

Ez utóbbi keret leghíresebb programja kétség kívül a 4+1, vagyis a négy nap munka, egy nap képzés kompozíció. Mint ismert, a mikro-, kis- és középvállalkozások ilyen formátumú megsegítésre 20 milliárd, míg a nagyvállalatok mentésére 10 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. A lapunk által megkérdezett nagyvállalatok azonban ennek fényében sem rajongtak az elképzelésért.



Biztosan nem nyúlunk majd ehhez a munkahelymegőrző támogatáshoz – szögezte le kérdésünkre Légrádi Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Elmondása szerint a cég az április 20-tól november 15-ig tartó időszakra áll át a négynapos munkahétre, mégpedig úgy, hogy a munkaórák száma változatlan maradt. Így lényegében a korábbinál hatékonyabb, úgynevezett nyári munkarendre tértek át a társaságnál, ami a tervek szerint a 3300 dolgozó esetében mintegy 200 millió forintos megtakarítást hoz majd.



Egyelőre ugyan konkrétumok nélkül, de legalább érdeklődnek a munkahelymegőrző pályázatok lehetőségével a General Motors szentgotthárdi motor- és váltógyáránál. A nagy „átállónál” még 2009. január 19-én írták alá azt a keret-megállapodást, amelynek értelmében az év végéig csökkentett munkaidőt rendelhet el a menedzsment. Ez azt jelenti, hogy igénytől függően döntik el, hogy melyik héten dolgozzon 5 napot, vagy annál rövidebb időt a gárda. Jelenleg a cégnél arra számítanak, hogy a következő időszakban teljes időben tudnak majd dolgoztatni. Összesen 1050 munkavállalót érint a változtatás, közülük mintegy 640 fő a cég saját állománya, 40 bérelt munkavállaló, 370 pedig alvállalkozóként segíti a gyártás folyamatát.

Vannak azért pozitív példái is a pályázati lehetőségek kihasználásának. A Perfekt Zrt. például kifejezetten uniós források felhasználásával indít majd képzési programokat. A TÁMOP 2.3.3 „Munkahelymegőrző támogatás munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinálva” programhoz igazodva OKJ-s és a Felnőttképzési Akkreditációs Testület által jóváhagyott képzéseket valósítanak majd meg. Ezek keretében többek között idegen nyelvi, informatikai, felsővezetői képzéseken, illetve tréningeken vehetnek majd részt a Perfekt Zrt. munkavállalói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.